Kimppakyyti

Samaan suuntaan kulkevien kyyditseminen lisää oman autonkäytön tehokkuutta. Jos kaksi työkaveria kulkee töihin yhdellä autolla kahden auton sijaan, päästöt karkeasti puolittuvat.

Kimpassa voivat kulkea niin työ- kuin harrastusporukatkin. Taksiliikennalaki sallii kimppakyydit, jos kyydin tarjoaja pyytää korvauksen vain matkan kulujen kattamiseksi eikä toimeentulon hankkimiseksi. Usein kimpassa kulkevat tutut, esimerkiksi perheenjäsenet, peli- tai työkaverit, mutta internetistä löytyy myös kimppakyytipörssejä, joissa voi sekä tarjota kyytejä toisille että etsiä itselle sopivaa kyytiä.

Keskimäärin yhdessä henkilöautossa matkustaa alle kaksi henkilöä.

Työnantaja ja kunnat voivat tukea

Työnantaja voi vähentää työpaikalle tulevia autoja tukemalla kimppakyytejä. Työkavereiden yhteiset työmatkat voivat vähentää ajokilometrejä ja pysäköintiongelmia merkittävästi.

Yhteiset kyydit sopivat parhaiten sellaisille työpaikoille, joilla on melko säännöllinen työaika. Siten lähellä toisiaan asuvat työntekijät pystyvät sovittamaan matkansa yhteen ilman sen suurempaa sumplimista.

Työnantaja voi tukea kimppakyytejä:
•    antamalla kimppakyytiläisille pysäköintietuuksia
•    varaamalla osan pysäköintipaikoista kimppakyytirinkien käyttöön
•    varmistamalla kyytiläisen työmatkakuljetukset vakinaisen kuljettajan satunnaisesti estyessä esimerkiksi taksilla
•    perustamalla kimppakyytirinkejä tai työpaikan oman kimppakyytipörssin.

Kunnat voivat edistää kimppakyytejä kehittämällä ja tukemalla kimppakyytien hakupalveluja. Kimppakyydit voitaisiin liittää jopa osaksi joukkoliikenteen reittiopaspalveluja tai sovelluksia. Länsi-Uudenmaan kunnat näyttävät mallia ja tarjoavat asukkailleen ilmaisen kimppakyytipalvelun. Myös joissain taloyhtiöissä on alettu suosimaan kimppakyytipalveluja asukkaiden käyttöön. 

Yhdessä harrastuksiin

Monien urheilulajien harrastajat kuljettavat mukanaan niin paljon varusteita, että heidän on hankala liikkua ilman autoa.

Perheiden kannattaa sopia kimppakyydeistä ja -vuoroista, jos samoissa harjoituksissa käy kavereita naapurista tai lähistöltä. Kun kaikkien vanhempien ei tarvitse osallistua kuljettamiseen, jokaisella harjoitus- tai pelivuorolla säästyy ajokilometrejä, ja kyyditsijät saavat myös omaa aikaa muuhun tekemiseen.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 13.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.