Liikkujan palvelut

Liikkuminen muuttuu nopeasti eikä kulkijalle ole aina selvää, mikä on nopein tai helpoin kulkutapa ja -reitti päämäärään. Niin päivittäisessä kuin satunnaisemmassakin kulkemisessa apua tarjoavat verkosta löytyvät tai sovelluksina toimivat liikkujan palvelut ja reittioppaat.


Uudet reittioppaat ja palvelut mahdollistavat sujuvan matkaketjun ovelta ovelle.

Reittioppaat

Reittioppaat ovat palveluita jotka auttavat päivittäisen liikkumisen suunnittelussa. Osa reittioppaista on julkisen liikenteen palveluntarjoajien itse tuottamia alueellisia oppaita, kun taas toiset ovat laajempia, valtakunnallisia tai globaaleja palveluita.

Julkisen liikenteen palveluntarjoajien omat reittiopaat näyttävät tyypillisesti vain palveluntarjoajan omia kulkumuotoja kun taas laajemmat julkiset tai yksityiset palvelut tarjoavat useita vaihtoehtoja sekä esimerkiksi kävely- ja pyöräilyopastuksen.

Joissakin reittioppaissa näytetään eri kulkutapojen laskennalliset hiilidioksidipäästöt, mikä voi osaltaan ohjata kulkutavan valintaa kestävämpään suuntaan.

MaaS-palvelut

MaaS tarkoittaa jo koekäytössä olevia kokonaisvaltaisia liikkumisen palveluita.

MaaS-palvelut yhdistävät esimerkiksi paikallisliikenteen, taksipalveluita ja yhteiskäyttöautoja. Palveluihin kuuluu keskeisenä ominaisuutena reittiopas sekä matkojen suunnittelu. Tavoitteena on sujuva ja saumaton ovelta ovelle liikkumisen mahdollistava matkaketju.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 13.4.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.