Pyöräily

Lyhyillä matkoilla ympäristön kannalta edullisin tapa liikkua on kävelyn lisäksi pyöräily. Ruuhkaisessa kaupungissa pyöräily on myös nopein kulkutapa alle seitsemän kilometrin matkoilla. Pyöräilymatkoja arjessa voi pidentää hyödyntämällä sähköavusteisia pyöriä.

Omin voimin liikkuminen on myös edullista, kun ei tarvitse maksaa matkalippuja tai polttoainetta. Myös pyörän pysäköinti on yleensä ilmaista.


Pyörä on usein nopein tapa liikkua alle 7 km mittaisilla matkoilla

Päästötön tapa liikkua

Pyöräilystä ei synny lainkaan hiilidioksidi- tai muita päästöjä, eikä se vaadi myöskään yhtä paljon tilaa kuin autoliikenne. Asukkaiden kannalta kävelyn ja pyöräilyn ehdoilla rakennettu ympäristö on autoille suunniteltu ympäristöä viihtyisämpi.

Arkimatkoista hyötyliikuntaa

Pyöräily on erinomaista hyötyliikuntaa. Jo vartti aamuin illoin auttaa pitämään kuntoa ja terveyttä yllä. Liikunta lisää hapenottokykyä, vahvistaa sydäntä, auttaa pitämään painon kurissa ja parantaa mielialaa ja unen laatua. Työnantajalle hyväkuntoiset työntekijät ovat arvokkaita – sairauspoissaolot vähenevät ja hyväkuntoinen jaksaa muutenkin paremmin. Kansalaisten kunnon kohentuessa myös yhteiskunta säästää terveys- ja sosiaalimenoissa.

Varusteista ja sähköavusteisuudesta apua

Polkupyörällä liikkumista helpottamaan on kehitetty erilaisia apuvälineitä – peräkärryjä, laukkuja ja istuimia – joilla voi kuljettaa lapsia, ostoksia ja matkatavaroita. Matkantekoa voi helpottaa myös hankkimalla sähköavusteisen polkupyörän. Moottori auttaa, kun pyörää poljetaan. Kun pyörää ei poljeta, ei moottorilta heru apua. Suurin moottoriavusteinen nopeus on 25 km/h. Nopeammin pääsee vain polkemalla.

Kannattaa harkita pyöräilyä määränpäähän ainakin silloin kun:
•    matka on alle 10 kilometriä
•    haluat lähteä ja saapua omassa aikataulussa
•    sinulla on polkupyörä
•    sää on hyvä
•    haluat lisää liikuntaa päivääsi

Pyöräilyn edistäminen

Pyöräilyn edistäminen lähtee kokonaisvaltaisesta pyöräilyn olosuhteiden parantamisesta. Pyöräilyn edistämiseksi tulisi pyöräilyreittien jatkuvuus, esteettömyys, opasteet, kunnossapito ja turvallisuus olla erityisesti mietittynä.  Pyöräilyolosuhteet pitääkin luoda sellaiseksi, että asukkaat kokevat pyöräilyn sujuvaksi, turvalliseksi ja nopeaksi matkantekotavaksi. Pyöräilyn houkuttelevuus edellyttää, että pyörällä pääsee siis perille sujuvasti ja turvallisesti ja lisäksi pyörän pysäköiminen on järjestetty määränpäässä.

Liityntäpyöräily on erinomainen tapa edistää myös joukkoliikenteen käyttöä. Joukkoliikenneasemien ja pysäkkien yhteydessä tulisikin olla mietittynä pyöräilyn kannalta keskeiset reitit, opasteet ja pysäköinti kuntoon. Myös pyörien kuljettamisen mahdollisuus joukkoliikennevälineissä lisää pyöräilyn ja joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Kaupunkipyöräjärjestelmiä ja pyörien vuokrausta kehittämällä lisätään pyöräilyn mahdollisuuksia myös osana matkaketjuja.

Pyöräilyn edistämisessä kannattaa huomioida ainakin seuraavia asioita:
•    sujuvat, turvalliset ja esteettömät pyöräilyreitit
•    reittien suoruus ja siten pyöräilyn potentiaali lyhyillä matkoilla      nopeana kulkumuotona
•    opasteet
•    laadukas pysäköinti
•    väylien ja pysäköintien kunnossapito
•    yhteys muihin liikennemuotoihin, erityisesti joukkoliikenteeseen
•    pyörien kuljetusmahdollisuudet
•    tavaroiden säilytysmahdollisuudet ja sosiaalitilat pyöräilijöille.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 13.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.