Yhteiskäyttöautot

Autojen yhteiskäyttö (Car-Sharing, Car Clubs) on hajautettua ja arkisiinkin tarpeisiin soveltuvaa joustavaa autonvuokrausta. Rekisteröitynyt asiakas saa auton käyttöönsä lyhyeksikin ajaksi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa ja useista paikoista. Tarjolla on erilaisia ja -kokoisia autoja pikkuautoista pakettiautoihin.

Auto varataan internetistä, sovelluksesta tai puhelimitse. Auton avaaminen ja sulkeminen tapahtuu yleensä sirukortilla tai kännykällä ja avaimet ovat valmiiksi auton sisällä. Auton käytöstä maksetaan kiinteä kuukausimaksu ja kustakin varauksesta käytetyn ajan ja ajettujen kilometrien mukaan. Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa autojen yhteiskäyttö on lisääntynyt voimakkaasti jo 1990-luvulta lähtien.

Autojen yhteiskäyttö vähentää tarvetta sitoa pääomaa auton omistamiseen.Autojen yhteiskäyttö on järkevää, sillä autot seisovat suurimman osan ajasta käyttämättä. Keskimäärin autot ovat käyttämättä yli 90 prosenttia ajasta. Autojen yhteiskäyttö voi myös perustua pienen tuttavapiirin yhteiseen autonomistukseen. Tällaisen yksityisen autojen yhteiskäyttöringin voi perustaa kuka tahansa ja missä päin tahansa. Pysäköintimahdollisuudet tulisi olla mietittynä myös taloyhtiöissä ja kunnissa tällaista autojen yhteiskäyttöä varten.

Myös yrityskäyttöön

Myös yritykset voivat käyttää autojen yhteiskäyttöpalveluja työasiamatkoihin. Näin yritys välttyy omien autojen hankinnalta ja säästää myös pysäköintikuluissa, kun työntekijöiden ei tarvitse tulla omalla autolla töihin vain työasiamatkojen vuoksi. Työnantaja voi myös tarjota autojen yhteiskäyttöä työsuhde-etuna työntekijöilleen.

Autojen vertaisvuokraus

Autojen vertaisvuokraus on autojen yhteiskäytön yksi toimintamalli. Auton omistajat voivat palvelun kautta vuokrata omaa autoaan naapureilleen tai muille käyttäjille. Omistaja hyötyy taloudellisesti saadessaan vuokratuottoa ja käyttäjät hyötyvät, koska heidän ei tarvitse omistaa omaa autoa päästäkseen liikkumaan sellaisia matkoja, joihin juna, bussi, pyörä tai kävely eivät sovellu.
Lisätietoja aiheesta ja toteutettuja hankkeita

momo Car-Sharing – Vaihtoehtoja oman auton omistamiselle

Eurooppalaisella momo-hankkeella haluttiin lisätä tietoisuutta autojen yhteiskäytöstä ja pyrittiin kasvattamaan käyttäjämääriä erityisesti Helsingin seudulla.

Hankkeessa toteutettiin myös 10 tietokorttia autojen yhteiskäytöstä. Ensimmäiset kolme tietokorttia tarjoavat hyvän yleiskuvan auton yhteiskäytön merkityksestä kestävälle liikennejärjestelmälle. Muissa tietokorteissa käsitellään pääasiassa keinoja autojen yhteiskäytön edistämiseen.


momo Car-Sharing -hanke

momo Car-Sharing -tietokortit
Selvitys pääkaupunkiseudun yhteiskäyttöautoilusta

Helsingin seudun 14 kunnalle laadittiin Helsingin seudun liikenteen (HSL) toimeksiannosta yhteiskäyttöautoilun toimenpidesuunnitelma vuonna 2013.

Toimenpidesuunnitelman tarkoituksena on luoda yhteinen tahtotila ja verkosto autojen yhteiskäytön edistämiseen Helsingin seudulla.


Autojen yhteiskäytön edistäminen Helsingin seudulla – HSLAutojen yhteiskäytön potentiaali  ja vaikutukset pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella

Liikennevirasto julkaisi vuonna 2010 selvityksen,  jossa arvioidaan autojen yhteiskäytön potentiaalia ja vaikutuksia pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Selvitys toteutettiin osama momo Car-Sharing -hanketta.


Autojen yhteiskäytön potentiaali ja vaikutukset pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella

Yhteiskäyttöautot Suomessa

Trafin vuonna 2015 tekemässä analyysissä selvitettiin autojen yhteiskäytön tilaa Suomessa. Yhteiskäyttöautoilu muodostaa Euroopan komission liikenne palveluna -konseptin (Mobility as a Service, MaaS) keskeisen toimintaedellytyksen.


Yhteiskäyttöautot Suomessa

Goals and focus to promote carsharing development in Gothenburg

Julkaisu esittelee toimintamallia, jolla Göteborgin kaupunki edistää autojen yhteiskäyttöä.

Lisäksi muun muassa Göteborgin mallia on esitelty vuonna 2011 julkaistussa julkisia kestäviä hankintoja esittelevässä kortissa.
Goals and focus to promote carsharing development in Gothenburg

Motiva neuvoo kestävissä hankinnoissa – Göteborgin kaupunki yhteiskäyttöautopalvelun edelläkävijä
Huomioi autojen yhteiskäyttö kaavoituksessa ja rakentamisessa -esimerkkikortti

Motiva julkaisina vuonna 2011 Huomioi autojen yhteiskäyttö kaavoituksessa ja rakentamisessa -esimerkkortin osana momo Car-Sharing -hanketta.


Huomioi autojen yhteiskäyttö kaavoituksessa ja rakentamisessa
Viisaan liikkumisen hankkeet

Yhteiskäyttöautoilua on käsitelty liikkumisen ohjauksen ohjelmassa ja liikkumisen ohjauksen valtionavustushankkeissa.

Virka-autot yhteiskäyttöön Porvoossa ja Tampereella, 2012–2013

Tehokas yhteiskäyttöautojärjestelmä asuntoalueella, 2010–2011Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sara Lukkarinen
Asiantuntija
+358 (0) 9 6122 5022

Sivua päivitetty viimeksi 17.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.