Asuinpaikalla on merkitystä

Asuinpaikan valinnalla on suuri merkitys oman liikkumisen energiatehokkuuteen. Valinnalla on vaikutus siihen, kuinka hyvin tulee toimeen ilman autoa. Asuinpaikkaa valittaessa onkin hyvä asunnon ominaisuuksien ohella punnita myös omaan liikkumistarpeeseen liittyviä kysymyksiä, ja selvittää muun muassa millaiset mahdollisuudet alueella on kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttämiseen.

Päivittäiset kauppa-asiat voi hoitaa kävellen tai pyöräillen, jos kauppa sijaitsee tarpeeksi lähellä. Lasten itsenäisen liikkumisen kannalta hyvät kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kouluun ja harrastuksiin ovat erityisen tärkeitä.

Oma liikkumistarve vähentyy olennaisesti, jos asuin- ja työpaikat sijaitsevat lähekkäin tai hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä toisistaan. Hyvin toimivat raideyhteydet mahdollistavat toisaalta pitkänkin työmatkan taittamisen energiatehokkaasti ja mukavasti.

Myös oman asunnon arvo säilyy tai kohoaa sitä varmemmin, mitä paremmin asunto on saavutettavissa joukkoliikenteellä, kävellen tai pyöräillen.


Asuinpaikan valinnassa kannattaa pohtia seuraavia asioita:
  •     kauppojen ja muiden tarvitsemiesi palvelujen läheisyys
  •     kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet
  •     matka joukkoliikenteen asemille tai pysäkeille
  •     työmatkan pituus
  •     harrastusmahdollisuudet.

Onko autolle tarvetta

Monessa perheessä saatetaan laskea, että syrjäisen paikan pienillä asumiskustannuksilla pystyy kustantamaan toisen auton, joka on usein välttämätön huonojen joukkoliikenneyhteyksien vuoksi. Kun autoilun kokonaiskuluihin lasketaan hankinta-, ylläpito-, polttoaine-, käyttömaksu- ja vakuutuskulut, ja otetaan vielä huomioon se, että paljon ajettavien autojen arvo alenee keskimääräistä nopeammin, nousevat kokonaiskulut helposti niin suureksi, että ne syövät huokeasta asumisesta koituvan edun. Lisäksi on hyvä pohtia myös sitä, millainen arvo pitäisi laskea pitkiin matkoihin kuluvalle ajalle.

Taloudessa on auto sitä harvemmin, mitä lähempänä palveluja ja mitä tiiviimmin rakennetuilla alueilla ihmiset asuvat. Yleisimmin autottomia ovat alle puolen kilometrin päässä kaupasta asuvat. Yhden hengen työikäiset taloudet asuvat usein lähellä palveluja.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.