Teolliset symbioosit kiertotalouden edistäjinä

Teolliset symbioosit Suomessa – FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) on konkreettinen työkalu kiertotalouden edistämiseen. FISS on yhteistyöhön perustuva toimintamalli, jolla autetaan yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä sekä synnytetään uutta liiketoimintaa.

Symbiooseissa yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa hyödyntämällä tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja. Näin toisen toimijan sivuvirta tai jäte muuttuu tuottavaksi resurssiksi toiselle ja säästää kummankin kustannuksia vähentäen samalla myös haitallisia ympäristövaikutuksia. Parhaimmassa tapauksessa symbiooseissa syntyy kaupallisesti menestyviä korkean jalostusasteen tuotteita loppukäyttäjien tarpeisiin sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla.

FISS-malli perustuu aktiiviseen symbioosien edistämiseen eli fasilitointiin ja yhteiskehittämiseen. Tavoitteena on myös nostaa materiaalien jalostusarvoa ja aikaansaada uusia kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita.

Motiva koordinoi FISS-toimintaa Suomessa ja kokoaa alueellisten toimijoiden verkostoa yhdistämään resurssien tarjoajat ja tarvitsijat kentällä. Tällä hetkellä (4.5.2017) toimintaa on käynnissä jo kahdentoista maakunnan alueella ja yrityksiä on mukana yli 600.

Lisätietoja: www.teollisetsymbioosit.fi

FISSin organisointi

Toimintaa koordinoi Motiva, jonka roolina on:
  • hallinnoida kansallista resurssitietokantaa ja WWW-portaalia: teollisetsymbioosit.fi
  • toimia alueellisten toteuttajien tukena ja linkkinä alueiden välillä
  • hoitaa toimintamalliin liittyvää koordinointia ja viestintää
  • kehittää asiantuntijayhteistyötä ja koota toimintaa tukeva ”asiantuntijapooli" ja
  • raportoida tuloksista kansallisella tasolla.

Motiva huolehtii teollisia symbiooseja edistävän toimintaprosessin tuotteistamisesta ja jatkokehittämisestä sekä laadun ylläpidosta.

Käytännön työtä tehdään aluehankkeissa, joissa autetaan toimijoita löytämään oikeat kumppanit, asiantuntijat ja mahdollistajat sekä avustetaan symbioosien toteutuksessa. Toiminnalla tavoitellaan lisäarvoa ja vaikuttavuutta kaikille symbioosiin osallistuville toimijoille niin alueellisesti kuin kansallisesti tarkastellen.

Teollisten symbioosien edistämisessä ja uusien ratkaisujen löytämisessä hyödynnetään asiantuntijapoolin asiantuntijoita. Poolin avulla saadaan oikeat asiantuntijat ja viimeisin tutkimustieto käyttöön symbioosien edistämiseksi ja toisaalta tieto tunnistetuista tutkimustarpeista voidaan viestiä tutkimusorganisaatioille.
FISS toiminnan koordinointi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.