Siirry sisältöön

Tiedotteet 2025


6.5.2025 8.55

Kesän hellejaksot yleistyvät – suojaa kotisi kuumenemiselta ajoissa

Pitkät hellejaksot yleistyvät Suomessa. Jo ennen kuin oma koti kuumenee tukalaksi, on hyvä selvittää helteeltä suojautumisen keinoja. Motiva ja HSY:n Ilmastoinfo antavat vinkkejä asukkaille ja taloyhtiöille helteeltä suojautumiseen.

Suomalaisia koteja ei ole etenkään vanhemmissa rakennuksissa suunniteltu pitkiä hellekausia silmällä pitäen. Asunnot voivat lämmetä jopa yli 30 asteen, mikä huonontaa asumismukavuutta ja lisää erityisesti ikäihmisten ja pitkäaikaissairaiden terveysriskejä.

Oikeat toimintatavat ja ennakointi vähentävät hellejakson vaikutuksia. Motiva ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Ilmastoinfo antavat energiatehokkaita viilentämisvinkkejä sekä kerrostalo- että pienkotiasujille.

Kodin sisätiloja voi aurinkosuojata monella tapaa 

– Ensisijaisesti kannattaa estää suoran auringon säteilyn pääsy sisätiloihin. Silloin, kun aurinko paistaa suoraan ikkunoihin, on järkevää sulkea ikkunat, verhot ja kaihtimet. Paras ratkaisu ovat rakennuksen ulkopuolelle lisättävät suojat, ikkunoita varjostavat puut tai muut rakenteet, sillä ne torjuvat auringonsäteitä ennen kuin ne kuumentavat huonetta, kertoo Motivan asiantuntija Minna Tolvanen.

Aurinkosuojaratkaisut, kuten markiisit, ikkunakalvot, lipat tai katokset, ovat Suomessa vielä vähäisellä käytöllä, mutta monessa rakennuksessa ne voisivat vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta. Usein aurinkosuojausratkaisut ovat kestäviä ja kohtalaisen kustannustehokkaita hankkia.

– Talon hellekestävyys on hyvä ottaa huomioon laajempien korjaushankkeiden yhteydessä. Riittävä eristys pitää yhtä hyvin kylmän kuin kuumankin pois asunnoista, Tolvanen sanoo.

Myös kerrostaloasukas voi viilentää asuntoaan

Kaikenlaisissa kodeissa voi pienillä konsteilla lisätä asumismukavuutta kesähelteillä. Tärkeää on suojautua ennakkoon paahteelta, eikä päästää kuumaa sisään. Passiivisen viilentämisen keinot toimivat sitä tehokkaammin, mitä aiemmin niitä alkaa tehdä.

– Liian kuumaa asuntoa saa viileämmäksi tuulettamalla oikein. Hyödynnä läpivetoa, jos se on mahdollista.  Pidä ikkunat ja kaihtimet tai verhot kiinni päivisin ja avaa ne vain silloin, kun ulkona on viileämpi kuin sisällä. Samoin on tärkeää vähentää kodin lämpökuormaa ja välttää uunin, saunan ja ylimääräisten sähkölaitteiden käyttämistä, HSY:n Ilmastoinfon ilmastoasiantuntija Elina Mattero-Meronen sanoo.

Jos rakennuksessa on käytössä koneellinen poistoilmanvaihto, kannattaa sen käyttöä tehostaa yöaikaan. Parin kolmen tunnin tehostuksella saadaan huoneistoihin normaalia enemmän raitista ja viileää yöilmaa, mikä viilentää huoneilmaa ja jäähdyttää rakenteita jonkin verran.

Jo muutama aste viileämpää riittää

Koneelliseen jäähdytykseen voi turvautua, kun helpot ja nopeat viilennysvinkit eivät enää riitä.  Asuntojen koneellinen jäähdytys voi kasvattaa sähkölaskua huomattavastikin, jos ei hallitse energiatehokkaan viilennyksen taitoa. Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Jos kotia viilennetään koneellisesti ilmastointilaitteella tai lämpöpumpulla, on hyvä muistaa, että jo parin asteen viilennys riittää helpottamaan oloa. Viilennettävää tila kannattaa rajata sulkemalla ovet ja ikkunat, ja jäähdyttää vain niitä tiloja, joissa oleskellaan. Makuuhuone viilennetään pari tuntia ennen nukkumaan menoa, ja viilennys sammutetaan yöksi.

– Usein jo 25–26 asteeseen viilennetty sisäilma tuntuu miellyttävältä, koska huoneilmasta on poistunut viilennyksen yhteydessä myös kosteutta, Minna Tolvanen toteaa.

Myös ilmalämpöpumppua voi käyttää kodin viilentämiseen, asettamalla pumppu viilennystoiminnolle. Tällöin ovet ja ikkunat pidetään kiinni ja laite sammutetaan aina poissaolon ajaksi. Jäähdytyskäytössä ilmalämpöpumput toimivat hyvällä hyötysuhteella ja vievät vähemmän energiaa kuin lämmityskäytössä.

Webinaarissa 14.5. tietoa tarjolla viilentämisestä

Motivan energianeuvonta järjestää keskiviikkona 14.5. kello 16.30 alkaen puolen tunnin kaikille avoimen tietoiskun helteisiin varautumisesta. Tietoiskussa kuullaan, miten pientaloissa ja taloyhtiöissä voidaan viilentää asuintiloja kesähelteillä sekä millä ennakoivilla toimilla helteen haitallisia vaikutuksia voi ehkäistä.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen mukaan 13.5. mennessä 


Lue lisää 

Lisätietoja medialle 

Motiva oy 
Minna Tolvanen 
+358 (0) 9 6122 5195 
minna.tolvanen@motiva.fi 

HSY 
Elina Mattero-Meronen 
+358 (0) 50 381 5445 
elina.mattero-meronen@hsy.fi  


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 6.5.2025