Motivan uutiset 2020
Junctionista ratkaisuehdotuksia kestävään ja älykkääseen kiinteistöjen hallintaan
Junction 2020 hackathon kokosi 6.‒8. marraskuuta virtuaalisesti yhteen erityisesti ohjelmoinnin mutta myös muotoilun nuoria lahjakkuuksia ratkomaan viikonlopun aikana yritysten heille antamia haasteita. Haasteissa yleensä jonkin olemassa olevan datan pohjalle luodaan uusia palveluita. Motiva osallistui tapahtumaan yhteisellä haasteella yhteistyökumppaneidensa CGI:n ja OP Kodin kanssa.
‒ Hackathoniin osallistuminen vaatii enemmän aikaa kuin voisi kuvitella. Hyötyinä on kuitenkin kumppaneiden sekä tietenkin fiksujen nuorten osaajien kanssa työskentely, ongelman pureskelu ja mahdollisten ratkaisujen löytäminen. Vaikka mitään täysin valmista on turha kuvitella, niin sieltä saa paljon syötteitä jatkokehittämiseen, toteaa kehittämispäällikkö Kajsa Hasselström-Pere Motivasta.Haussa uudet ideat kiinteistödatan käyttöön
Motiva halusi yhdessä julkisten ja yksityisten kumppaneidensa kanssa saada ideoita siihen, miten kiinteistöjen kuntoa ja kunnostustarpeita voisi tuoda näkyvämmäksi kiinteistökaupan, -huollon ja -investoinnin näkökulmista hyödyntäen julkisia rekistereitä, kiinteistövälitysdataa sekä julkisia avoimia rajapintoja. Hasselström-Peren mukaan tapahtuman paras anti ja aidosti uudet ideat saadaan aikaan eri tahoja törmäyttämällä.‒ Tapahtuma oli positiivinen kokemus ja siinä näki hyvin sen, mihin nykyinen ”nuoriso” kykenee. Saimme muutamia hyviä ajatuksia ja tilaisuus toimi myös oman verkottumisen tukena. Motivan haasteen voitti lopulta tiimi RenoScope ja kakkossijalle tuli EcoSave, sanoo tilaisuudessa niin ikään mukana ollut johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta.
Motivan pääkumppanit haasteessa olivat OP Koti sekä CGI. Kiinteistövälitystä datan hyödyntäminen kiinnostaa myös kovasti ja samoin lainoittajapankkeja. Mukana olivat myös ympäristöministeriön Ryhti-hanke sekä Maanmittauslaitoksen Huoneistotietojärjestelmä. Haasteen voittanut tiimi otti hyvin huomioon olemassa olevan datan käytön, mutta onnistui samalla myös luomaan ajatuksia tulevasta. Sovelluksessa sekä koottiin tiedot taloyhtiön nykytilasta että annettiin tietoa tulevien korjausten kustannuksista ja ajankohdista.
Ketomäen mukaan kiinteistöistä kertyvä data on nykyään varsin hajanaisesti sijoitettuna, eikä tietoa edes kerry kootusti ja koneluettavassa muodossa. Kuitenkin kiinteistön – siis taloyhtiön – kunto ja tehdyt korjaukset vaikuttavat merkittävästi kiinteistön arvoon ja myös energiankulutuksen.
‒ Olisi hienoa, jos dataa yhdistelemällä saataisiin yhdellä kertaa kiinteistöjen omistajille tiedoksi talon korjaustarpeet, se miten korjaukset vaikuttavat kiinteistön arvoon ja asumiskustannuksiin sekä se, miten energiaa säästämällä tehdään ympäristötekoja, Ketomäki jatkaa.
Motivan Hacktoniin osallistumisen taustalla vaikutti aktiivisesti Motivan toimitusjohtaja Vesa Silfver. ‒ Halusimme katsoa millaisia ratkaisuehdotuksia syntyy kestävään ja älykkääseen kiinteistöjen hallintaan hackathonin osallistujilta yhden viikonlopun aikana. Heille annettiin vain tiedoksi olemassa olevia avoimia tietolähteitä, OP Kodin dataa ja ympäristöministeriön, Maanmittauslaitoksen ja Motivan kiinteistöalan asiantuntijoiden sparraus. Tulosten monipuolisuus ja innovatiivisuus yllätti, Silfver toteaa.
Miten Junction hackathon toimii? Perjantaina tiimit valitsevat haasteen, jonka haluavat ratkaista ja yritysten mentorit vastaavat tarvittaessa tiimien kysymyksiin. Lauantaiaamuun mennessä tiimien pitää tuottaa alustava ehdotus ideastaan. Lauantain aikana tiimit työstävät ratkaisujaan yritysten mentorit apunaan. Sunnuntaiaamuun mennessä tiimit tuottavat ehdotuksestaan videon tai demon, jonka perusteella valitaan haasteen voittaja. Tuomaristo, joka koostuu kumppaneiden edustajista, valitsee voittajat ratkaisun toiminnallisuuksien, toteutettavuuden, innovatiivisuuden ja kestävän kehityksen näkökulmista käsin tarkastellen. |
Lisätietoja: