Motivan uutiset 2021
Kalvomuovi kiertoon rakentamisessa
Vapaaehtoisen Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen (2020–2027) tavoitteena on ensisijaisesti vähentää rakentamisen kalvomuovien ja suojauksiin käytettävien kalvomuovien kulutusta, lisätä näiden muovilajien erilliskeräystä rakennushankkeissa, urakoissa ja rakentamisen toimitusketjuissa sekä tehostaa kalvomuovien kierrätystä ja kierrätysmuovien käyttöä rakentamisessa. Rakentamisen muovit green deal -sopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2020.
‒ Kierrätettyjä muovituotteita halutaan käyttää entistä enemmän rakentamisessa ja rakentamisen toimitusketjussa. Tavoitteena on nostaa kierrätysraaka-aineen osuus 40 prosenttiin kalvomuovien tuotannossa vuoden 2027 loppuun mennessä. Yritysten ja yhdistysten sitoumukset sopimukseen tehdään vuoden 2021 aikana, sanoo standardisointipäällikkö Tuuli Kunnas Rakennustuoteteollisuus RTT ry:stä.Kunnas korostaa, että toimet työmaalla ratkaisevat pitkälti kerätyn materiaalin arvon säilymisen seuraavia vaiheita varten. Mitä tasalaatuisempaa ja puhtaampaa kerätty kalvomuovi on, sitä paremmin sitä voidaan käyttää uusien muovituotteiden valmistuksessa.
Kalvomuoveihin liittyvää osaamista parannettava
Kaikilla työmailla ei vielä erilliskerätä muovijakeita. Muoveihin liittyvä osaaminen on varsin kirjavaa, vaikka se on paikoitellen jo hyvinkin hallussa. Motiva valmistelee ja koordinoi koulutuskokonaisuuden green deal -sopimuksen toteutuksen tueksi.‒ Koulutus on suunnattu muun muassa rakennushankkeiden ja urakoiden toteuttajille, erityisesti työmaiden työnjohdolle, koska he opastavat työntekijöitä. Koulutus antaa heille valmiuksia ja työkaluja opastusta varten. Koulutuksen tarkoitus on myös motivoida toimijoita rakennustyömailla, ja eri muovilajien tuntemus on keskeistä kierrätyksen onnistumiseksi, toteaa johtava asiantuntija Irmeli Mikkonen Motivasta.
Sopimuksen allekirjoittajayhdistykset osallistuvat tämän sopimuksen tavoitteita edistävän koulutuskokonaisuuden suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä kannustavat jäsenistöään hyödyntämään koulutuskokonaisuutta omassa toiminnassaan. Ympäristöministeriö rahoittaa ja vastaa kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta Motivan kautta.
Koulutuskokonaisuuden valmistelun tueksi Motiva toteutti vuonna 2020 esiselvityskokonaisuuden, joka sisälsi kohderyhmäkohtaiset kyselyt potentiaalisille koulutusorganisaatioille ja alan toimijaverkostolle. Kouluttajakyselyllä kartoitettiin koulutusorganisaatioiden osaamispohjaa ja valmiutta toteuttaa koulutuksia.
Toimijaverkostokyselyllä kartoitettiin muovien lajittelun ja kierrätyksen osaamisen ja toteutuksen nykytila sekä kehittämistarpeet. Keskeiset rakentamisen muovitiekartan ja green deal -sopimuksen toteutuksen valmisteluun osallistuneet toimijat kommentoivat kyselyjen sisältöä. Esiselvityksessä hyödynnettiin kokonaisuuteen liittyviä muita selvityksiä ja materiaaleja.
Rakentaminen on yksi suurimpia muovien käyttökohteita. Loppuvuodesta 2020 valmistunut video esittelee Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen tavoitteita, esiselvityksen tuloksia ja koulutuskokonaisuuden sisältöä.
Katso video Motivan Youtube-kanavalta:
Rakentamisen muovit green deal -sopimus
Green deal -sopimuksen taustalla on EU:n direktiivi 2018/852 pakkauksista ja pakkausjätteistä, joka asettaa uudet korkeammat tavoitteet muovipakkausten kierrätysasteelle. Vuonna 2030 kierrätysaste on nostettava 55 prosenttiin. Taustalla on myös jätedirektiivin muutos ja eurooppalaisen teollisuuden alulle paneman Circular Plastic Alliancen oma aloite kierrätetyn muovin käytön lisäämiseksi.