Siirry sisältöön

Savon ammattiopisto

Talotekniikan ja kylmäalan opettaja, Seppo Tirkkonen

Seppo Tirkkonen on työskennellyt talotekniikan ja kylmäalan parissa jo yli 30 vuotta. Hänellä on pitkä tausta kylmäalan asentajana ja opettajana. Savon ammattiopistolla hän on toiminut 2,5 vuotta opettajana. Seppo suoritti kylmämestarin tutkinnon 2007.

Savon ammattiopistossa pystyy opiskelemaan alle ja yli 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden ja järjestelmien asennuksia. Opetukseen kuuluu erilaisia kylmäalan ratkaisuja muun muassa lämpöpumput. Talotekniikan perustutkinnon kylmälaitteiden osaamisalan suoritettua, on mahdollista hakea Tukesin kautta yli 3 kg kylmälaitteiden kylmäasentajan lupaa. Talotekniikan perustutkinto sisältää näyttöjä, jotka toteutetaan tiimityönä. Opintojen alussa käydään perusopintoja ja opiskellaan muun muassa fysiikkaa, matematiikkaa sekä kieliä.

Sepon mukaan talotekniikan puolella opiskelu on monipuolista ja vaihtelevaa. Savon ammattiopistossa talotekniikan puolella hyödynnetään sekä läsnä että etäopiskelua. Lisäksi tärkeä osa opinnoista koostuu työssäoppimisesta. Hän kertoo, että läsnäolona toteutettava opiskelu painottuu vahvasti opintojen alkuun.

Opinnot kestävät kolme vuotta, mutta opinnot on mahdollista suorittaa jopa kahteenkin vuoteen ripeämmin opintopisteitä keräämällä. “Kylmäasentajan työ soveltuu hyvin erityisesti niille, joilla on sähköpuolen vankka perusosaaminen, hyvät kädentaidot sekä hyvä hahmotuskyky”, kuvailee Seppo. Talotekniikan perusopintojen jälkeen on mahdollista jatkaa opiskelua kylmämestariksi tai esimerkiksi insinööriksi lukemalla lämpöoppia ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Kylmäasentajan työ sisältää itsenäistä työskentelyä, mutta myös paljon ryhmässä toimimista. Tarkkuus on myös tärkeä ominaisuus. Kylmäaineet ovat monesti haitallisia kasvihuonekaasuja ja niiden, ja kylmälaitteiden käsittelyssä on oltava erityisen huolellisia.

Ala soveltuu Sepon mukaan todella hyvin niille, jotka pitävät vaihtelevasta työympäristöstä. Alan houkuttelevuutta lisää kohtuullisen hyvä palkka, josta monesti kysytäänkin. Sepon mukaan hyvin monet alaa opiskelevat lähtevät opintojen jälkeen yrittäjäksi.

Talotekniikan ammattiosaajat auttavat kokonaisvaltaisesti energiansäästössä ja ratkaisussa. Talot pyritään saamaan mahdollisimman vähän energiaa käyttäviksi. Monenlaisia tekniikoita on kehitetty ja energia otetaan tehokkaasti talteen. Lämpöhukkaa ei juurikaan synny enää, koska kaikki ajetaan lämmönvaihtimien kautta talteen. ”Talotekniikan osaajat ovat kärjessä energiatehokkuuden ja energiansäästön ratkaisujen toteuttamisessa”, korostaa Seppo.


Opiskelija Miko Kukkola, 17 vuotta, toinen opiskeluvuosi, talotekniikan puolella, kylmäasentajan linjalla

Miko Kukkola törmäsi talotekniikan opintoalaan tutkiessaan ammattiopiston vaihtoehtoja. Kylmäasentajan opinnot osuivat silmään kiinnostavana opintoalana. ”Opinnoissa on ollut paljon monipuolista tekemistä, ja opiskelu on ollut mielenkiintoista sekä mielekästä”, toteaa Miko.

Miko on päässyt harjoittelemaan alaa monipuolisesti, vaikka opinnot ovat alussa sisältäneet paljon yleisiä perusopintoja. Ryhmässä hän on päässyt pienissä määrin asentamaan laitteistoja koteihin. Ensimmäisessä harjoittelujaksossa hän pääsee soveltamaan syvemmin opinnoissa opittuja taitoja. Mikon mukaan ennen harjoittelun alkua on tärkeää olla vahva osaaminen ja ymmärrys perustiedoista.

Mikon opintovalintaan vaikutti se, että hänelle on tärkeää valmistua uusiutuvan energian ammattilaiseksi. ”Koen tärkeänä, että voin olla osa energiamurroksen toteuttamista sekä luomassa vähäpäästöistä energiantuotantoa tulevaisuudessa”, toteaa Miko. Opintojen jälkeen Miko on suuntaamassa yrittäjäksi tai töihin suurempaan yritykseen, jolloin työtehtävät olisivat monipuolisia. Uusiutuvan energian asentajan työssä on Mikon mielestä eduksi, että kykenee toimimaan itsenäisesti. Tärkeitä ominaisuuksia ovat myös hyvä tiimityöskentelytaidot. Miko ei ole suuntaamassa suoraan jatko-opintoihin, vaan hän odottaa ensin pääsyä työelämään.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2024