Biokaasun energiatehokkaat käyttöratkaisut

Biokaasulaitos eli mädättämö on suuri investointi. Se on taloudellisesti kannattava vain isommille jätevedenpuhdistamoille. Pienemmät laitokset voivat valmistaa lietteistä biokaasua yhteismädättämöillä tai yhteiskäsittelylaitoksilla.

Biokaasun hyödyntämistapa on riippuvainen laitoksen koosta ja sijainnista sekä paikallisesti kannattavimmista hyödyntämistavoista.

Suomessa on 18 lietemädättämöä jätevedenpuhdistamoiden yhteydessä. Lisäksi Suomessa toimii myös yhteiskäsittelylaitoksia, joissa puhdistamoliete voi olla yksi syöte, tyypillisesti yhdyskuntabiojätteen kanssa. Turun seudulla on erillinen puhdistamolietteiden käsittelyyn keskittyvä biokaasulaitos.

Mädättämön investointikustannuksiin vaikuttavat

  • valittu prosessityyppi
  • syötteiden laatu (esikäsittelyn tarve)
  • mädätteen jälkikäsittely
  • laitoksen kapasiteetti, valmistaja ja sijainti.CASE HSY

Energiatehokas toiminta on yksi HSY:n strategian selkeä tavoite. Tämä tarkoittaa jatkuvaa toiminnan kehittämistä sekä energiatehokkuuden huomioimista kaikissa toiminnoissa. Tavoitteena on, että Viikinmäen jätevedenpuhdistamo on energiaomavarainen tulevaisuudessa.
Prosessissa syntyvä liete hyödynnetään laitoksen omissa mädättämöissä. Mädätyksen tehostaminen vaikuttaa syntyvän kaasun määrään, joka mahdollistaa oman tuotantolaitteiston tehokkaan käytön.


Sivua päivitetty viimeksi 23.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.