SÄÄDÄ JA KÄYTÄ |
Vuodenaikojen vaikutus lämmitykseen
Lämmityksen kesä- ja talvikäyttöön siirtymisessä tulee seurata säätietoja, eikä toimia pelkän kalenterin mukaan. Kannattaa harkita, onko asunnossa tarpeen lämmityskauden alussa kytkeä heti kaikkia lämmittimiä päälle vai voiko osan lämmittimistä kytkeä päälle vasta myöhemmin. Lämmityskauden lopussa tulee toimia päinvastoin.Suositeltavia toimenpiteitä keväällä ja kesällä:
- Suorat lattialämmitykset kannattaa kytkeä pois päältä niistä huonetiloista, joissa sitä ei välttämättä tarvita, kuten tuulikaapeista tai kodinhoitohuoneista.
- Pesutilojen lattialämmityksen säätäminen mahdollisimman pienelle, kuitenkin niin, että pyykki kuivuu pesutilassa myös keskikesällä. Muista tarkkailla, että myös lattia ja seinät kuivuvat.
Muista myös ilmanvaihdon kausitoimenpiteet
Lautasventtiilien säätäminen talviaikana
Talvikuukausina painovoimainen ilmanvaihto toimii suuren lämpötilaeron takia liian tehokkaasti jos venttiilit ovat kesäasennossa. Säätämällä kylpyhuoneen ja muiden tilojen lautasventtiiliä pienemmälle talvikuukausina voidaan säästää lämmitysenergiaa.HUOM! Asukas saa säätää vain painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilejä.
Lämmöntalteenoton kesä- ja talviasento
Koneellinen ilmanvaihto, jossa on lämmöntalteenotto, pitää säätää keväisin ja syksyisin. Kesällä tuloilma saadaan viileämmäksi, kun lämmöntalteenotto ohitetaan.Kesäajaksi myös ilmanvaihdon lämmityspatteri kytketään pois päältä, jottei se esimerkiksi yöaikaan lämmitä tarpeettomasti tuloilmaa.
Lämmöntalteenotto tulee muistaa palauttaa takaisin talvikäytön asentoon hyvissä ajoin ennen lämmityskauden alkua ja kytkeä jälkilämmitys päälle.
Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.