Siirry sisältöön

Ilmanvaihto

Ilmanvaihdolla huolehditaan siitä, että talossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Talosta poistetaan epäpuhdasta ilmaa ja tilalle tuodaan raitista ilmaa. Erityisesti allergiakodeissa ilmanvaihdon suunnittelu kannattaa tehdä huolella. Ilmanvaihtokoneisiin on usein saatavissa niin sanottu allergiasuodatin lisäsuodattimeksi.

Energiatehokas talo pyritään rakentamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi. Rakenteiden läpi menevä hallitsematon vuotoilmavirta lisää turhaan energiankulutusta. Tiiviissä talossa riittävästä ilmanvaihdosta huolehditaan koneellisesti.

Käytännössä kaikkiin uusiin taloihin rakennetaan koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Ilmaa poistetaan keittiöstä, pesutiloista ja vaatehuoneista. Poistettava lämmin ilma kulkee lämmöntalteenottolaitteen eli LTO-laitteen läpi, jossa siitä otetaan mahdollisimman paljon lämpöenergiaa talteen. Lämpö siirretään ulkoa otettavaan ilmaan joka jaetaan koneellisesti oleskelutiloihin ja makuuhuoneisiin.

Kylmimpinä aikoina LTO-laite ei aina riitä, vaan tarvitaan tuloilman lisälämmitystä.

Lisälämmitys tehdään jälkilämmityspatterilla, joka on joko:
  • sähkövastus tai
  • vesikiertoinen jälkilämmityspatteri.

Jos taloon valitaan vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä ja lämmitysenergiana on muu kuin sähkö, kannattaa valita LTO-laitteen valmistajan mallistosta sellainen malli, jossa on vesikiertoinen jälkilämmitys. Tällä tavoin esimerkiksi kaukolämpötalossa myös tuloilman lämmitykseen voidaan käyttää kaukolämpöä eikä kaukolämpöä kalliimpaa sähköä.

Ilmanvaihtolaitteen mitoitus tärkeää

Ilmanvaihdon suunnittelussa on tärkeää valita sopivan kokoinen ilmanvaihtolaite. Lisäksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota äänenvaimennukseen, jotta ilmanvaihto voidaan pitää riittävällä tasolla myös öisin, jolloin pienetkin äänet voivat häiritä.

Ilmanvaihto mitoitetaan yleensä RakMK:n osan D2 taulukon 1 mukaisesti. Asunnon ilmanvaihtokertoimen on oltava vähintään 0,5 1/h eli talon ilmatilavuuden on vaihduttava kerran kahdessa tunnissa. Oikein mitoitettu IV-kone pystyy tähän puolinopeudella, jolloin jää tehostamisen varaa esimerkiksi kesäajan yötuuletukseen tai saunomisen jälkeen.

Ilmanvaihtolaite suodattaa ulkoa otettavasta ilmasta siitepölyt ja muut epäpuhtaudet. IV-koneen suodatin on puhdistettava ja vaihdettava valmistajan ohjeiden mukaan.

Ilmanvaihtojärjestelmän on oltava säädettävä, jotta taloon saadaan suunnitelmia vastaava ilmanvaihto. Vaadi myös riittävä käyttöönotto-opastus laitteen käyttöön ja huoltoon.

Ilmanvaihtolaitteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteeseen. Se on laskennallinen suure, joka ottaa huomioon koko lämmityskauden sekä lämmönsiirtimen jäätymisen eston. Vuosihyötysuhde on siis aina pienempi kuin LTO-laitteelle ilmoitettu lämpötilahyötysuhde.

Yleensä ilmanvaihtoa ohjataan käsin esimerkiksi 4-nopeuksisella kytkimellä. Kehittyneemmissä LTO-laitteissa on hiilidioksidi- ja kosteusantureita, jolloin ilmanvaihdon määrää säädetään automaattisesti ilmanlaadun mukaan.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024