Siirry sisältöön

Pieni sanakirja kulutusjoustosta

Miksi kulutusjoustoa tarvitaan?

Ilmastonmuutos on haaste, jonka ratkaisemiseen ei riitä pelkästään sähköntuotannon muuttaminen vähempipäästöiseksi. Sähköä on myös käytettävä fiksummin eli silloin, kun puhdasta ja edullista sähköä on tarjolla.

MOTIVA-Kysynta╠êjousto-IG_22022018-palasina-1 Sähköjärjestelmän toiminnan kannalta sähkönkäytön ja tuotannon on oltava jatkuvasti tasapainossa. Uusiutuvien sähköntuotantotapojen, kuten aurinko- ja tuulivoimatuotannon, säätäminen ei ole yhtä yksinkertaista ja kannattavaa kuin perinteisissä voimalaitoksissa.

Siksi sähkön kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen vaatii sähkönkulutuksen reagointia eli kulutusjoustoa.

Mitä kulutusjousto on?

Kulutusjoustolla tarkoitetaan sähkönkäytön joustoa, jolla vähennetään tehontarvetta energiajärjestelmässä kulutushuippujen aikana.

Kulutusjoustolla voidaan:
  • pienentää hetkellistä käyttöä,
  • siirtää käyttöä toiseen ajankohtaan, jolloin tehoa on saatavilla paremmin, halvemmin ja vähäpäästöisemmin, sekä
  • optimoida energiankäyttöä todellisen tarpeen mukaiseksi, mikä johtaa laajempaan energiansäästöön.
Kulutusjoustoa kutsutaan myös kysyntäjoustoksi.

Mitä hyötyä kulutusjoustosta on kuluttajalle?

Kulutusjouston avulla sähkönkäyttäjät voivat vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa ja samalla edistää energiantuotannon ympäristötavoitteita.

Sähkönkäytön siirtäminen ajallisesti alhaisemman kysynnän hetkeen on erinomainen keino tasoittaa kulutuspiikkejä. Sähkönkäyttäjä, jolla on tuntihintaan perustuva sähkösopimus, voi säästää selvästi energiakustannuksissa siirtämällä kulutustaan edullisille tunneille.

Mitä yhteiskunnallista hyötyä kulutusjoustosta on?

Kulutusjousto parantaa koko sähköjärjestelmän resurssitehokkuutta, luotettavuutta ja kustannustehokkuutta. Lisäksi sillä on myös vaikutusta ympäristöön, sillä se mahdollistaa vaihtelevan uusiutuvan energian tuotannon lisäämisen.

Vaihtoehtoja kulutusjoustolle ovat päästöjä aiheuttavat tuotantomuodot, kalliin tehoreservin käyttöönotto tai kulutuksen rajoittaminen.

Keitä kaikkia kulutusjousto koskee?

Kulutusjoustossa tulevat olemaan mukana kaikki sähkönkäyttäjät joko suoraan tai välillisesti. Suuret teolliset sähkönkäyttäjät säätelevät kustannussyistä omaa kulutustaan ja ovat myös mukana niin sanotussa häiriöreservissä.

Kulutusjoustoon liittyvä energiamarkkinoiden muutos vaikuttaa kaikkien toimintaan: sähköntuottajiin ja -myyjiin, kaikkiin kuluttajiin ja kuluttajayhteisöihin; sekä energiapalveluja tuottaviin yrityksiin, jotka kokoavat yksittäisten kuluttajien ja erilaisten kuluttajayhteisöjen kysyntäjoustoreserviä markkinoiden käyttöön.

Miten kulutusjousto toteutetaan?

Kulutusjousto toteutuu älykkäässä sähköverkossa uusien teknologioiden ja palvelujen avulla. Älyverkko kerää ja jakaa tietoa sähkön tuotannosta, jakelusta ja käytöstä siten, että kaikki käyttäjät saavat riittävästi sähköä, häiriöttä.

Kulutuksen ohjaukseen käytetään automatiikkaa ja tietoverkkoja, joihin myös kodin laitteet ja järjestelmät kytkeytyvät. Esimerkiksi lämmitys voidaan ajoittaa sähkön saatavuuden ja hinnan perusteella niin, ettei siitä ole asukkaille haittaa.

Sähkön varastoinnin kehittyessä sähköjärjestelmästä tulee entistäkin joustavampi. Myös kotitaloudet voivat varastoida esimerkiksi aurinkopaneeleilla tuottamaansa sähköä omiin tarpeisiinsa tai ostaa verkosta edullista sähköä varastoon.

Nostaako kulutusjousto sähkön hintaa?

Sähkön hinnoittelu perustuu jo nyt sähkön pörssihintaan, vaikka kuluttaja olisikin valinnut kiinteähintaisen sähkötuotteen. Pieni osa kuluttajista on jo valinnut niin sanotun pörssisähkön, jossa sähkönhinta vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Automatiikan ja omien käyttötottumusten avulla voi ajoittaa omaa kulutustaan edullisen sähkön ajankohtaan.

Sähkönkäyttäjät maksavat sähköverkkoja ylläpitäville verkkoyhtiöille sähkönsiirrosta. Siirtomaksuun vaikuttavat muun muassa asiakkaalle toimitetun sähköenergian määrä ja tehontarve sekä jännitetaso, jolla asiakas on liittynyt verkkoon.

Siirtohinnoittelua ollaan uudistamassa siten, että siirtomaksu määräytyisi osittain tai kokonaan tehoperusteiseksi. Etenkin paljon sähköä kuluttaville kotitalouksille tehoperusteinen siirtomaksu voi tuoda säästöä, jos kuluttaja omilla asumistavoillaan ja laitteiden älykkäällä ohjauksella madaltaa tehon tarvetta. Hetkittäinenkin kulutuspiikki voi puolestaan nostaa kustannuksia, vaikka sähkön kokonaiskulutus olisi muuten maltillista.

Onko kulutusjousto välttämätön?

Kulutusjouston vaihtoehtoja ovat päästöjä aiheuttavat tuotantomuodot, kalliin tehoreservin käyttöönotto tai kulutuksen rajoittaminen. Tehoreserveinä toimivien kalliiden huippuvoimalaitosten kustannukset tulevat asiakkaiden tai veronmaksajien maksettaviksi.

Vähäpäästöisiin puhtaan energian ratkaisuihin siirtyminen on välttämätöntä, jotta voimme ratkaista ilmaston lämpenemiseen liittyviä ongelmia.


Sivua päivitetty viimeksi 26.7.2024