Kotitalouden energiasäästö – Usein kysytyt kysymykset


Palaa otsikoihin

1. Mistä löydän tietoja eri kodin laitteiden sähkönkulutuksesta?

Vastaus:
Kodin laitteiden sähkönkulutustietoja löytyy esimerkiksi sähköyhtiöiden verkkosivuilta.

Muutamia esimerkkejä laitteiden keskimääräisistä kulutustiedoista:
LaiteKulutus
Kahvinkeitin0,10 kWh/10 min
Astianpesukone0,6–1,6 kWh/kerta
Pyykinpesukone0,6–1,8 kWh/kerta
55” LED-televisio0,08–0,14 kWh/h
Liesi1–2 kWh/vrk
Vesivaraaja800–1200 kWh/hlö/vuosi

Etenkin uusien sähkölaitteiden kohdalla energiankulutustietoja voi löytää myyjien verkkosivuilta. Kotona yksittäisen laitteen kulutusta voi seurata laitteen ja pistorasian väliin asennettavalla sähkönkulutusmittarilla. Monet energiayhtiöt ja kirjastot lainaavat mittareita kuluttajien käyttöön.

Lisää aiheesta:
Tutkimus kotitalouksien sähkönkäytöstä


Palaa otsikoihin

2. Huoneiston sähkönkulutus

Mistä saan tietoa huoneistoni sähkönkulutuksesta? Entä miten voin arvioida, miten asukkaiden toiminnalla voi vaikuttaa sähkölaskuun?

Vastaus:
Oman huoneiston sähkönkulutustietoihin voi tutustua verkkoyhtiön verkkopalvelussa. Vinkkejä tietojen lukemiseen löytyy esimerkiksi Kulutustiedot verkosta - näin luet sähkönkulutustietojasi -videolta.

Käyttötavoilla voi vaikuttaa sähkölaskuun merkittävästi. Oikeat säätö- ja käyttötapamuutokset yhdistettynä pieniin säätötekniikkainvestointeihin voivat tuoda jopa 10–30 % kustannussäästön vuositasolla.

Lisää aiheesta:
Säätöjen ja käyttötapojen vaikutus energiakulutukseen
Tutkimus kotitalouksien sähkönkäytöstä
Energiatehokas sähkölämmitysPalaa otsikoihin

3. Sälekaihtimien vaikutus huoneiston lämmitystarpeeseen

Mikä vaikutus sälekaihtimien asennolla on huoneiston lämmitystarpeeseen?

Vastaus:
Sälekaihtimet vähentävät lämmön siirtymistä ikkunan läpi kumpaankin suuntaan. Vaikutuksen suuruus riippuu muun sälekaihtimien sijainnista – lasien sisäpuolella olevien kaihtimien vaikutus lämmön siirtymiseen on suurempi kuin lasien välissä olevien. Kokonaisuutena kaihtimien vaikutus koko asunnon vuotuisiin lämpöhäviöihin on marginaalinen, mutta hetkellistä jäähdytystehoa niillä voidaan parhaimmillaan leikata paljonkin.

Lisää aiheesta:
Taulukkoarvoja kaihtimien käytölle (ns. verhokertoimia)Palaa otsikoihin

4. Ikkunaremontin takaisinmaksuaika

Kuinka nopeasti ikkunaremontti maksaa itsensä takaisin säästyneenä energiana?

Vastaus:
Ikkunaremontti: Näin paljon säästyy energiaa

Lisätietoa ikkunoiden energiatehokkuudesta löytyy osoitteesta:
Ikkunoiden energialuokitus

Energiatehokkuuden parantamisen lisäksi tyypillisiä syitä ikkunaremontille ovat julkisivu- tai seinäremontti, tai kun halutaan parantaa asumismukavuutta (vähentynyt vedon tunne), ikkunoiden ulkonäköä ja ikkunan puuosien tai mekaniikan kuntoa.Palaa otsikoihin

5. Jääkaapin sammuttaminen mökillä

Käymme kesämökillä ainoastaan viikonloppuisin, ja tyhjennämme jääkaapin aina pois lähtiessämme. Kannattaako jääkaappi sammuttaa arkipäivien ajaksi, vai kuluttaako uudelleen viilentäminen enemmän sähköä kuin viikolla saavutettu säästö on?

Vastaus:
Energiankulutuksen vuoksi jääkaappi kannattaa sammuttaa. Jääkaappi kuluttaa vuorokaudessa noin 0,3–0,9 kWh sähköä. Jos kaapissa on myös pakastinosa, kulutustasot ovat mainittua suurempia. Vanhan laitteen kohdalla kulutus voi olla jopa yli 3 kWh/vrk. Laitteen sammuttaminen jo muutaman päivän ajaksi säästää enemmän energiaa kuin mitä uudelleen jäähdytys vaatii, etenkin jos mökille tultaessa ruuat ovat jo valmiiksi viileitä eikä niitä tarvitse jäähdyttää.

Sammuttaminen ei vaikuta myöskään laitteen käyttöikään, sillä normaalistikin jääkaappi sammuttaa ja käynnistää itseään toistuvasti. Laitteen ovi kannattaa jättää sammutuksen jälkeen auki, jotta sinne ei kerry hometta ja hajua. Sammutuksesta kertynyt energiansäästö pienenee tällöin jonkin verran, kun kaapin sisäpuoliseen rakenteeseen sitoutunut kylmyys tasoittuu huoneilman kanssa.

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.