Valmistaudu kulutusjoustoon

Ota haltuun sähkönkäyttösi

Sähkön kulutuksen jousto eli kulutusjousto (eli kysyntäjousto) on sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan paljon ja vähäpäästöisesti sekä se on edullista. Kulutusta voi siis joustaa molempiin suuntiin.

Kulutusjoustossa voidaan:

  • pienentää tai lisätä hetkellistä (kodin) sähkön kulutusta,
  • siirtää kulutusta toiseen ajankohtaan, jolloin sähköä on saatavilla enemmän, halvemmin ja vähäpäästöisemmin, sekä
  • säätää energiankäyttöä todellisen tarpeen mukaiseksi, mikä johtaa laajempaan energiansäästöön.

Kulutusta ajoittamalla vaikutat kysynnän ja tarjonnan tasapainoon

Jotta saat sähköä luotettavasti ja turvallisesti, täytyy tuotannon ja käytön olla valtakunnallisesti tasapainossa jokaikinen sekunti. Kun sähköä tuotetaan yhä enemmän sääriippuvaisilla tuotantomuodoilla, kuten aurinko- ja tuulivoimalla, teollisuuden ja kotitalouksien joustavalla sähkön käytöllä ylläpidetään sähköjärjestelmän tasapainoa.

Suomalainen elämänrytmi näkyy vuorokauden kokonaiskulutuksessa. Monet kodin suuritehoisista laitteista kuormittavat sähköäverkkoa samanaikaisesti, vaikka niiden käyttöaikoja voisi automaatiolla siirtää huoletta toiseen ajankohtaan. Kulutushuiput heijastuvat myös sähkön pörssihintaan, jonka pohjalta siununkin sähkösi hinnoitellaan.


Kulutuskello
Sähkön hinta vaihtelee vuorokauden aikana kulutuksen mukaisesti, samoin kulutus vuorokauden ja vuodenajan mukaan. Esimerkkipäivä on talviajalta.

Mitä hyötyä kulutusjoustosta on?

Kulutusjouston avulla sähkönkäyttäjät voivat vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa ja samalla edistää energiantuotannon ympäristötavoitteita. 

Kulutuksen siirtäminen ajallisesti alhaisemman kysynnän hetkeen on erinomainen keino tasoittaa kulutuspiikkejä. Sähkönkäyttäjä, jolla on esimerkiksi tuntihintaan perustuva sähkösopimus, voi säästää selvästi energiakustannuksissa siirtämällä kulutustaan edullisille tunneille.


Kulutus_kohteissa
Oman sähköyhtiösi seurantapalvelusta näet, milloin ja kuinka paljon käytät sähköä sekä miten käyttö vaihtelee eri vuorokausina ja vuodenaikoina. Kun tunnet kulutuksesi, voit helposti valita itsellesi edullisimman sähkösopimuksen. Jos olet valmis optimoimaan kulutustasi edullisen hinnan mukaan, aikahinnoiteltu sähkö voi olla juuri sinun valintasi. Vertaile hintoja ja tuotteita Energiaviraston palvelussa www.sahkonhinta.fi

Säädä ja säästä - ota käyttöön valmista tekniikkaa

Kulutusjousto on sitä tärkeämpää, mitä enemmän sähköä kotona kuluu. Mitä paremmin varusteltu koti, sitä enemmän järjestelmissä on myös valmiina energiatehokkuutta parantavaa automaatiota. 

Hyödynnätkö jo laitteiden aikaohjausta?

  • Sähkölämmitys ja lämpöpatterit
  • Kylpyhuoneen lattialämmitys
  • Ilmanvaihtolaite ja jäähdytys
  • Lämminvesivaraaja
  • Kodinkoneiden ajastus ja valaistuksen ohjaus sekä käyttö tehohuippujen ulkopuolella
  • Auton esilämmitys
  • Sähköauton lataus
Investoinnit taloautomaatioon, omaan energiantuotantoon kuten aurinkopaneeleihin sekä rakennustekniset parannukset tulevat yhä kannattavammiksi. 

Sähkön tehomaksu

Tehomaksu (tehoperusteinen sähkömaksu) on jo ollut tarjolla muutamilla sähköyhtiöillä, ja sen uskotaan yleistyvän lähivuosien aikana. Käytännössä se tarkoittaa, että kuluttaja maksaa sähkön jakelusta vastaavalle verkkoyhtiölle aiheuttamistaan kulutuspiikeistä sähkön siirtomaksuissa.

Tällä hetkellä kotitaloudet maksavat sähkön siirrosta yleensä kiinteän perusmaksun ja sähkön käytöstä (kWh) määrän mukaan. Tehomaksu määräytyy tietyn ajanjakson, esimerkiksi kuukauden tai vuoden) suurimman tuntitehon mukaan. 


Sinä ratkaiset, kuinka paljon ja milloin kulutat sähköä. Kiinnitä huomiota sähkölaitteiden määrään ja käyttötapoihin. Tekniikka ja uudet palvelut huolehtivat älykkäästä ja energiatehokkaasta asumisesta. 
Myös oma pientuotanto, kuten aurinkopaneelit, voidaan rinnastaa kysyntäjoustoon, mikäli se reagoi markkinatilanteeseen ja sillä pienennetään sähkön ostoa verkosta. Akkuteknologian ja sähkön varastoinnin kehittyessä on entistäkin helpompi osallistua kulutusjoustoon.

Älykäs sähköverkko tuo mahdollisuuksia

Älyverkolla eli älykkäällä sähköjärjestelmällä tarkoitetaan monin eri tavoin digitalisaatiota hyödyntävää sähköjärjestelmää. Älyverkossa sähkö voidaan tuottaa ja kuluttaa aina siellä, missä se kulloinkin on kannattavinta. 

Älyverkko lisää kotitalouksien mahdollisuuksia osallistua sähkömarkkinoille, sillä yritykset kehittävät ja tarjoavat myös kotitalouksille tehokkaita energiankulutusta ohjaavia palveluja. Esimerkiksi rakennuksen tai käyttöveden lämmitys on mahdollista hoitaa silloin, kun sähköä on edullisesti saatavilla ilman, että asukkaan tarvitsee itse huolehtia asiasta. 

Kuluttaja voi esimerkiksi tarjota palveluyritykselle sähkölämmityksen tai sähköauton latauksen automaattista ohjaamista sähkömarkkinoille, jolloin hän hyötyy hetkellisestä sähkönkulutuksen muuttamisesta rahallisesti ilman, että asumismukavuus kärsii.


Sivua päivitetty viimeksi 29.5.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.