Kiinteistön energiakatselmus

Kiinteistön energiakatselmus soveltuu sellaisten liike- ja palvelurakennusten energiansäästömahdollisuuksien kartoitukseen, joissa on tavanomaiset talotekniset järjestelmät. Sitä voidaan käyttää myös suuren tai tekniikaltaan monimutkaisen palvelualan rakennuksen – kuten sairaalan, suuren liikekeskuksen tai uimahallin – katselmusmenetelmänä.

Energiankäyttötietojen ja rakennuksen perusteellisen läpikäynnin perusteella selvitetään energian turha kulutus ja määritellään kannattavat energiansäästötoimenpiteet.

Kiinteistön energiakatselmusraportissa käsitellään kohteen energian ja veden käytön nykytilanne, kuvataan LVIS-järjestelmien toiminta ja käyttö sekä esitetään säästötoimenpiteitä perusteluineen, säästövaikutuksineen ja takaisinmaksuaikoineen.

Kohteet palvelualoilla

Kiinteistön energiakatselmuksen soveltaminen palvelualoilla:
  • alle 5 000 rm3 Kiinteistön energiakatsastus;
  • 5 000-10 000 rm3 Kiinteistön energiakatsastus tai Kiinteistön energiakatselmus; ja
  • yli 10 000 rm3 Kiinteistön energiakatselmus.

Kohteet teollisuudessa ja energia-alalla

Sekä teollisuuden että energia-alan tuotantolaitoksille on omat katselmusmallinsa. Kiinteistön energiakatselmusmallia sovelletaan myös teollisuudessa ja energia-alalla silloin, kun katselmoidaan ei-tuotannollisia rakennuksia, kuten toimisto- tai varastorakennuksia.

Kiinteistön energiakatselmuksen tuettava työkustannusosuus

Energiakatselmus on toteutettava TEM:n yleisohjeita ja katselmusten mallikohtaisia ohjeita noudattaen. Katselmukseen tarvittava panostus määräytyy tapauskohtaisesti kohteen laajuuden, monimuotoisuuden ym. lähtökohtien perusteella.

TEM:n energiakatselmustoiminnan yleisohjeissa määritellään se energiakatselmuksen työkustannusosuus, johon tukea on mahdollista saada. Kiinteistön energiakatselmuksen tuettava työkustannusosuus määräytyy rakennustilavuuden perusteella TEM:n energiakatselmustoiminnan yleisohjeissa esitettyjen tukitaulukoiden mukaisesti.

Kohteen energiatekninen vaikeusaste vaikuttaa kokonaisvaltaiseen energiakatselmukseen tarvittavaan työmäärään.

Kiinteistön energiakatselmuksen tukiperusteet on tämän johdosta jaettu kahteen luokkaan:
  • Luokka 1 koskee rakennuksia, joissa on tavanomainen LVIS-tekniikka (esimerkiksi toimisto-, virasto-, hallinto-, koulu- tai liikerakennus).
  • Luokkaan 2 kuuluvat vaativalla LVIS-tekniikalla varustetut rakennukset, kuten sairaalat, uimahallit, kylpylät ja suuret liikekeskukset.

Kiinteiston_energiakatselmuksen_toteutus-_ja_raportointiohjeet (pdf) (1017.2 KB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 19.9.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.