Valitse auto viisaasti

Auton valinnalla voi halutessaan säästää rahaa ja ympäristöä. Autoilun energiankulutusta ja päästöjä voi vähentää valitsemalla käyttötarkoitukseen sopivan, mahdollisimman uuden ja vähän kuluttavan mallin. Mitä uudempi auto, sitä vähemmän yleensä kuluu polttoainetta ja syntyy päästöjä. Lisäksi painava ja suurikokoinen auto kuluttaa normaalisti enemmän polttoainetta kuin kevyt ja ilmanvastukseltaan pieni auto. Myös moottorivaihtoehdon valinta vaikuttaa polttoaineenkulutukseen.

Yhä useampi automalli voi hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Markkinoilla on tarjolla korkeaseosetanolia, uusiutuvaa dieseliä ja liikennebiokaasua. Julkisten latauspisteiden määrä kasvaa jatkuvasti, joten ladattava auto – täyssähköauto tai ladattava hybridi – on yhä houkuttelevampi vaihtoehto.

Oheisilla sivuilla annetaan vinkkejä henkilöauton valintaa koskevissa tärkeimmissä asioissa:
  • korimalli ja kokoluokka
  • autotyyppi (bensiini, diesel, hybridi, jne.)
  • merkki, malli ja alamalli
  • varustelu
Lisäksi sivuilla on perustietoa autotyypeistä, autoilun kustannuksista ja tieliikenteen energialähteistä.

Jos haluaa vähentää autoilun energiankulutusta ja päästöjä, kannattaa valita sopiva mutta mahdollisimman uusi, pieni ja vähän kuluttava malli.

Ennen oman auton hankintaa kannattaa myös pohtia hetki omaa liikkumistaan. Jos vuodessa ajetaan melko vähän, enintään 5 000 – 10 000 kilometriä, oman auton kilometrit voivat tulla varsin kalliiksi. Jos joukkoliikenne toimii hyvin, voi joukkoliikenne yhdessä taksin, auton vuokrauksen tai yhteiskäyttöautopalvelun kanssa hyvinkin olla harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Lyhyillä matkoilla kävely ja pyöräily parantavat kuntoa ja samalla myös elämänlaatua. Sähköpyörällä voi ajaa vaikkapa 10 – 20 kilometrin työmatkan ilman, että saapuu perille hikisenä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 17.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.