Valitse auto viisaasti

Autonhankintaan sopii hyvin seuraava nyrkkisääntö: kannattaa valita sopiva mutta mahdollisimman uusi, pieni ja vähän kuluttava malli. Lisäksi auton olisi hyvä soveltua myös uusiutuville polttoaineille, joiden tarjonta on kasvussa. Markkinoilla on jo nyt korkeaseosetanolia, uusiutuvaa dieseliä, liikennebiokaasua ja uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Esimerkiksi ladattavien autojen tarjonta on lisääntynyt nopeasti ja niiden vetovoima on kasvanut teknisen kehityksen myötä.

Oheisilla sivuilla annetaan vinkkejä henkilöauton valintaa koskevissa tärkeimmissä asioissa:
  • korimalli ja kokoluokka
  • autotyyppi (bensiini, diesel, hybridi, jne.)
  • merkki, malli ja alamalli
  • varustelu
Lisäksi sivuilla on perustietoa autotyypeistä, autoilun kustannuksista ja tieliikenteen energialähteistä.

Auton hankintaan sopii hyvin seuraava nyrkkisääntö: kannattaa valita sopiva mutta mahdollisimman uusi, pieni ja vähän kuluttava malli.

Ennen auton hankintaa kannattaa kuitenkin pohtia hetki omaa liikkumistaan. Jos vuodessa ajetaan melko vähän, enintään 5 000 – 10 000 kilometriä, tarvitaanko omaa autoa? Jos joukkoliikenne toimii hyvin, voi joukkoliikenteen käyttäminen yhdessä auton vuokrauksen, taksin tai auton yhteiskäyttöpalvelun kanssa hyvinkin riittää.

Lyhyillä matkoilla kävely ja pyöräily parantavat kuntoa ja samalla myös elämänlaatua. Sähköpyörällä voi ajaa vaikkapa 10 – 20 kilometrin työmatkan ilman, että saapuu perille hikisenä.

Visunen ja Törsiäinen 460p

Piirros: Harri Tarkka


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 16.5.2017