Valitse auto viisaasti

Auton hankintaan sopii hyvin seuraava nyrkkisääntö – kannattaa valita sopiva mutta mahdollisimman uusi, pieni ja vähän kuluttava malli. Auton olisi lisäksi hyvä soveltua myös uusiutuville polttoaineille, joiden tarjonta on kasvussa. Markkinoilla on jo nyt korkeaseosetanolia, uusiutuvaa dieseliä, liikennebiokaasua ja uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Esimerkiksi ladattavien autojen tarjonta on lisääntynyt nopeasti ja niiden houkuttelevuus on kasvanut teknisen kehityksen myötä.

Oheisilla sivuilla annetaan vinkkejä henkilöauton valintaa koskevissa tärkeimmissä asioissa:
  • korimalli ja kokoluokka
  • autotyyppi (bensiini, diesel, hybridi, jne.)
  • merkki, malli ja alamalli
  • varustelu
Lisäksi sivuilla on perustietoa autotyypeistä, autoilun kustannuksista ja tieliikenteen energialähteistä.

Auton hankintaan sopii hyvin seuraava nyrkkisääntö: kannattaa valita sopiva mutta mahdollisimman uusi, pieni ja vähän kuluttava malli.

Ennen oman auton hankintaa kannattaa pohtia myös hetki omaa liikkumistaan. Jos vuodessa ajetaan melko vähän, enintään 5 000 – 10 000 kilometriä, oman auton kilometrit voivat tulla varsin kalliiksi. Jos joukkoliikenne toimii hyvin, voi joukkoliikenne yhdessä taksin, auton vuokrauksen tai yhteiskäyttöpalvelun kanssa hyvinkin olla harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Lyhyillä matkoilla kävely ja pyöräily parantavat kuntoa ja samalla myös elämänlaatua. Sähköpyörällä voi ajaa vaikkapa 10 – 20 kilometrin työmatkan ilman, että saapuu perille hikisenä.

Valitse auto viisaasti
Piirros: Harri Tarkka


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 19.12.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.