Rahoituksen tietopalvelu
Rahoituksen tietopalvelu kokoaa tietoa energiatehokkuuden parantamiseen, uudis- ja korjausrakentamiseen, kiertotalouteen, kasvihuonekaasupäästöjen ehkäisyyn ja vähentämiseen, sekä ilmastonmuutoksen hillintään tarkoitetuista avustuksista ja tuista sekä muista eri rahoitusmuodoista.Tietopalvelu on suunnattu niin eri alojen yrityksille ja yrittäjille kuin kunnille ja kaupungeille ja muille julkishallinnon toimijoille, yhteisöille sekä taloyhtiöille, pientalojen omistajille ja kuluttajille. (Tutustu termeihin)Nopeimmin pääset omalle organisaatiollesi tai itsellesi sopivaan tietoon kiinni, kun valitset hakijavalikosta sopivimman HAKIJA-vaihtoehdon. Palvelu listaa kaikki valitulle hakijalle saatavilla olevat tuki- ja rahoitusmuodot, jotka palvelussa on. Voit rajata hakutulosta valitsemalla muita kriteereitä: hakijan toimiala, rahoituksen kohde ja muoto, rahoituksen tarjoaja tai teema, johon rahoitus liittyy. (Tutustu hakuvinkkeihin)
Tietopalvelua täydennetään ja päivitetään jatkuvasti. Tietoja ylläpitää Motiva Oy. Tiedot kootaan tuki- ja rahoitusmuotoja tarjoavilta toimijoilta, yhdessä Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hankkeen ja Kiertotalous-Suomen kanssa.

Erityisavustus: Biogeenisen hiilen laskennan kehittäminen
Muoto
Avustus/Tuki
Tiivistelmä
Yksittäiset organisaatiot tai konsortiot voivat hakea avustusta maa- ja metsätalousministeriöstä biogeenisen hiilen talteenoton ja hyödyntämisen (bio-CCU) laskennan kehittämiseen.
Kuvaus
Tämän hankehaun tavoitteena on edistää metodologisia ja teknisen tason valmiuksia ja osaamista, jotta bioperäisistä lähteistä teknisen hiilidioksidin talteenoton kautta syntyvät tuotteet (bio-CCU) voitaisiin lukea hyväksi ja liittää tulevaisuudessa esimerkiksi kansalliseen kasvihuonekaasuinventaariojärjestelmään.
Hankehaussa on kaksi erillistä teemaa. Teemojen alle on esimerkinomaisesti kuvattu indikatiivisia tutkimuskysymyksiä, joihin hankkeissa voidaan vastata:
1. Laskentamenetelmien kehittäminen ja soveltaminen
- elinkaarinäkökulma sekä päästö- ja hajoamisaikakertoimet.
- Miten laskentaa biogeenisen hiilen varastoitumisesta tuotteeseen tulisi kehittää?
- Miten biogeenisten hiilituotteiden (bio-CCU) hajoamisaika tulisi määrittää?
- Mitkä olisivat biogeenisten hiilituotteiden (bio-CCU) päästökertoimet, hajoamisajat tai muut metodologiset kertoimet?
- Mitä muita ratkaisuehdotuksia ja vaihtoehtoja olisi metodologisen kehittämisen osalta?
- Mitä epävarmuuksia laskentoihin ja niiden tuloksiin liittyy?
2. Integrointi kansalliseen kasvihuonekaasuinventaariojärjestelmään
- Miten biogeenisen hiilen laskenta voitaisiin integroida kansalliseen kasvihuonekaasuinventaariolaskentaan?
- Miten biogeenisten hiiltä varastoivien tuotteiden (bio-CCU) laskenta voitaisiin sovittaa puutuotteiden kasvihuonekaasuinventaariolaskentaan?
Hankehaussa voidaan rahoittaa hankkeita, jotka vastaavat joko tavoitteeseen 1 (Biogeenistä hiiltä varastoivien tuotteiden laskentamenetelmien kehittäminen ja soveltaminen) tai 2 (Kansallisen kasvihuonekaasuinventaarion kehittäminen biogeenisen hiilen laskennan osalta) tai molempiin.
Hakuaika
22.4.2025 - 20.5.2025 klo 16.15
Kohde
Kehitys
Hakija
Suuri yritys, PK-yritys, Voittoa tavoittelematon yritys, Muu yritystoiminta, Muu julkishallinto, Järjestöt ja yhdistykset, Korkeakoulut, oppilaitokset ja koulut, Säätiö, Tutkimuslaitokset
Tarjoaja
Maa- ja metsätalousministeriö
Toimiala
Energia-ala, Maa- ja metsätalousala
Teema
Ilmastonmuutoksen hillintä