Siirry sisältöön

Blogit 2021


rss

31.3.2021 14.00

Taloyhtiöissä tapahtui aurinkosähkön kannattavuusloikka

Teemu Kettunen

Vuodenvaihteesta sähköverkkoyhtiöt ovat voineet tarjota taloyhtiöille hyvityslaskentapalvelua, jossa aurinkosähköä lasketaan hyödynnettäväksi kiinteistösähkönkulutuksen lisäksi huoneistojen sähkönkulutukseen. Tämä tekee aurinkosähkön kannattavaksi useimmille taloyhtiöille, kunhan paneeleille löytyy hyvä sijoituspaikka. Odotettavissa on aurinkosähkön suosion voimakas kasvu taloyhtiörintamalla.

Hyvityslaskentapalvelua tarjoavat jo nyt ainakin Caruna ja Helen Sähköverkko. Näillä näkymin se on tulossa kaikkien taloyhtiöiden saataville vuonna 2023, kun toteutus siirtyy kantaverkkoyhtiö Fingridin Datahubiin.

Otetaan tarkasteluun 36 huoneiston kaukolämmitetty kerrostaloyhtiö, jossa kiinteistösähkönkulutus on 39 MWh vuodessa. Kohteen huoneistojen sähkönkulutus on noin 80 MWh vuodessa. Esimerkissä vertaillaan hyvityslaskennan vaikutuksia hankintaan ja sen kannattavuuteen.

Kannattavuusesimerkki hyvityslaskentapalvelusta

Esimerkissämme hyvityslaskentapalvelulla aurinkosähköinvestoinnin sisäinen korko maksimoituu noin 25 kWp järjestelmäkoolla, jolloin tuotetun sähkön omakäyttöosuus olisi noin 90 prosenttia. Tällöin sisäinen korko olisi suuruusluokkaa 9 prosenttia ja koroton takaisinmaksuaika suuntaa-antavasti 11 vuotta, kun hankintahinnaksi oletetaan tässä kokoluokassa 1 200 eur/kWp ja itse käytetystä aurinkosähköstä saatavaksi hyödyksi 13,5 snt/kWh. Tässä, kuten monissa muissakin kerrostalokohteissa, aurinkosähköjärjestelmä vaikuttaa kannattavalta.

Kannattavuus ilman hyvityslaskentaa

Tarkastellaan vielä miltä kannattavuus näyttäisi ilman hyvityslaskentaa, eli hyödynnettäessä aurinkosähköä esimerkkikohteessamme vain kiinteistösähkönkulutukseen. Noin 14 kWp järjestelmäkoolla itse käytetyn sähkön osuus jäisi reilun 70 prosentin tasolle. Kyseinen mitoitus voisi kuitenkin tuottaa paremman kannattavuuden kuin tätä pienempi, koska järjestelmän suhteellinen hinta (eur/kWp) alenee järjestelmäkoon kasvaessa. Investoinnin sisäinen korko olisi luokkaa 6 prosenttia ja koroton takaisinmaksuaika noin 13 vuotta, kun oletetaan investoinnin hinnaksi tässä kokoluokassa 1 300 eur/kWp. Investointi näyttää edelleen mielekkäältä, etenkin jos sen arvioidaan vaikuttavan positiivisesti taloyhtiön imagoon. Kannattavuus on kuitenkin merkittävästi heikompi kuin hyvityslaskennan tapauksessa.

Laskennassa käytetyt perusteet ja oletukset

Tässä esitetyt tarkastelut perustuvat kohteiden tuntitason sähkönkulutuksiin ja moniin kirjoittajan tekemiin oletuksiin: diskonttokorko 2 prosenttia, itse käytetystä aurinkosähköstä saatava hyöty 13,5 snt/kWh, verkkoon myydystä sähköstä saatava korvaus 4 snt/kWh, sähkön hinnan vuosinousu 2 prosenttia, vuosittainen ylläpitokustannus 0,4 prosenttia investoinnista, hyvityslaskennasta ei palvelumaksua, paneelien tuotto 860 kWh/kWp, järjestelmän hintataso suuntaa-antavasti aurinkosahkoakotiin.fi -palvelussa esitettyjen hintojen mukainen kussakin kokoluokassa.

On todettava, että kannattavuustarkastelu on herkkä sähkönhinnan ja sen kehityksen vaihtelulle. Jos laskennassa käytettäisi aurinkosähköstä saatavana hyötynä 10,0 snt/kWh, hyvityslaskennan tapauksessa sisäinen korko tippuisi tasolle 6 prosenttia ja koroton takasinmaksuaika nousisi 13 vuoteen ja vastaavasti ilman hyvityslaskentaa luvut olisivat 3,5 prosenttia ja 18 vuotta.

Energiaselvityksissä aurinkosähkö kannattavimpien joukossa

Aurinkosähkön hyvästä kannattavuudesta kertovat myös taloyhtiöiden kattavat energiaselvitykset (monitavoite-optimoinnit), joissa aurinkosähkö on usein mukana elinkaarikustannuksiltaan kannattavimmassa toimenpideyhdistelmässä. Kannattavuuden valossa odottelisin aurinkosähkön suosion voimakasta kasvua taloyhtiörintamalla.

Kirjoittaja:

Asiantuntija Teemu Kettunen työskentelee Motivassa asuinrakennusten energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian ratkaisujen parissa ja toimii Aurinkosähköä kotiin -kampanjan asiantuntijana.

Lisää aiheesta: Motivan aurinkosähköä kotiin -sivustolta




Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Sivua päivitetty viimeksi 14.12.2024