Siirry sisältöön

Blogit 2022


7.4.2022 15.00

Yritys, tehokkaamman energiankäytön aika on nyt

Harri Heinaro ja Tomi Kiuru

Energianhinta on ollut rajussa nousussa syksystä asti ja nousu on vain kiihtynyt Ukrainaan tapahtuneen hyökkäyksen johdosta. Hintakehityksen epävarmuudelle ei näy loppua ja esiin on noussut myös toimitusvarmuus etenkin maakaasun osalta. Puupolttoaineiden merkittävän venäjäntuonnin johdosta myös hakkeen saatavuudelle saattaa tulla haasteita, ainakin alueellisesti. Öljyä riittänee, mutta hinta ja hiilidioksidipäästöt hirvittävät.
Tilanne varmasti herättää ajatuksia myös pk-yrityksissä. Miten reagoida hintojen nousuun? Miten varmistaa mahdollisimman ennakoitavat energiakustannukset ja toimitusvarmuus? Miten tämän yhtälön taklaisi niin, että hiilidioksidipäästöt olisivat mahdollisimman pienet? Miten ehtisin miettiä energialaskun pienentämiseen liittyviä mahdollisuuksia, kun yrityksen muut asiat painavat päälle?

Nyt on oikea aika selvittää miten energiankäyttö, siitä aiheutuvat kulut ja epävarmuustekijät kuormittavat mahdollisimman vähän yrityksesi toimintaa. Parantamalla energiatehokkuutta vähennät energiankäyttöäsi ja riippuvuutta hintamuutoksista tai energian saatavuudesta ja vähennät samalla yrityksen hiilijalanjälkeä.

Suositeltavin ensiaskel ja -apu näihin kysymyksiin on energiakatselmuksen teettäminen. Sen avulla saat asiantuntevaa ulkopuolista apua energiankäytön isoihin kysymyksiin. Energiakatselmoijia löytyy energiapalveluita tarjoavista yrityksistä ympäri Suomea. Pk-yritykset saavat selvitykselle myös valtion energiatukea, joka on 40–50 prosenttia työkustannuksista.
Punainen viiva 2
Energiatehokkuuden
parantaminen
on aina järkevää
ja taloudellisesti
varsin kannattavaa.
Nyt se on myös
ajankohtaisempaa
kuin koskaan.
Energiakatselmus selvittää yrityksen energiankäytön nykytilan, kaikki taloudellisesti kannattavat energiansäästötoimet sekä uusiutuvan energian käytön lisäämisen mahdollisuudet. Toimenpide-ehdotuksissa on yrityksen energiaomavaraisuutta kasvattavia toimia laskelmineen, kuten esimerkiksi aurinkosähkön lisäämisen mahdollisuudet tai lämpöpumppujen mahdollisuudet korvata polttoon perustuvia ratkaisuja. Unohtamatta niitä lukuisia pieniä ja yksinkertaisia toimia, joista helposti kasvaa merkittävä säästöpotti. Tuotantoon liittyvät energiatehokkuustoimet taas auttavat parantamaan tuotannon kannattavuutta ja parhaimmillaan saattavat parantaa samalla tuotannon toimivuutta.

Pilotoinnissa oleva uusi täsmäkatselmus taas tarjoaa perinteisempään energiakatselmukseen nähden kustannustehokkaan tavan selvittää koko energiankäyttöön kohdistuvan selvityksen sijaan tarkemmin jonkin tietyn kohteen, kuten ilmanvaihdon tai jonkin tuotannon prosessin energiatehokkuuden parantamiseen liittyviä toimenpiteitä.

Selvitysten lisäksi tukea on tarjolla myös varsinaisten investointien toteuttamiseksi niin energiatehokkuuden kuin uusiutuvan energian osalta. Investointituista löydät tietoa Business Finlandin energiatuki -sivuilta. Kannattaa siis hyödyntää mahdollisuus yrityksesi kannattavuuden parantamiseen tuetusta selvityksestä aina investointiin asti.

Energiatehokkuuden parantaminen on aina järkevää ja taloudellisesti varsin kannattavaa. Nyt se on myös ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Kirjoittajat:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Harri Heinaro

Harri toimii Motivassa kiinteistöjen energiatehokkuuden asiantuntijana erilaisten energiatehokkuushankkeiden ja -toimenpiteiden toteuttamisessa kiinteistöihin pientaloista, taloyhtiöihin sekä muihin suurempiin kiinteistöihin.


Motiva Oy
johtava asiantuntija Tomi Kiuru

Tomi vastaa Motivassa energiakatselmus- ja analyysitoiminnasta ja on kokenut teollisuuden energiatehokkuuden asiantuntija.



Lisää aiheesta Motivan sivuilla:
Energiakatselmustoiminta

Energiatuki:

Energiatuki (TEM)


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2024