Siirry sisältöön

Blogit 2023


5.6.2023 11.00

Vaikuttavuutta kuntien ilmastosuunnitelmiin

Pirjo Jantunen

Ilmastolaki edellyttää jatkossa jokaiselta kunnalta ilmastosuunnitelmaa. Lain tavoite on hyvä: saada kaikki Suomen kunnat aktiivisesti mukaan ilmastotyöhön.
Ilman kuntien työtä emme saavuta Suomen tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Kunnilla on mahdollisuus edistää ilmastotyötä monella eri sektorilla, sillä ne vastaavat muun muassa kaavoituksesta, maankäytöstä, liikennesuunnittelusta, paikallisten energiayhtiöiden omistajaohjauksesta sekä suuresta osasta Suomen rakentamisesta. Kunnat edistävät ilmastotyötä myös välillisesti muun muassa alueen asukkaiden ja elinkeinoelämän kautta.

Lain vaatimukset ilmastosuunnitelmalle ovat selkeät: suunnitelman tulee sisältää tiedot kunnan ilmastopäästöistä, päästövähennystavoitteista, toimenpiteistä ja suunnitelman seurannasta. Minimivaatimus on siis mahdollista saavuttaa varsin kevyellä ja suoraviivaisella paperilla.

Paperi ei kuitenkaan riitä. Ilmastokriisin hillinnän näkökulmasta oleellista on, miten nopeasti ja tehokkaasti kunnat saavat päästöjä vähennettyä. Fokuksen pitää siis olla vaikuttavissa ilmastotoimissa, jotka vähentävät päästöjä nopeasti. Avainkysymys on, miten rakennamme ilmastosuunnitelmia, jotka ohjaavat aidosti tehokkaisiin ilmastotoimiin. Resurssien tehokas käyttö ei ole tärkeää vain ilmaston, vaan myös kuntien talouden ja toiminnan näkökulmasta.
Punainen viiva 2
Ilmastojohtaminen on oleellista integroida
kunnan muuhun
johtamiseen, perustaa ilmastotyö tietoon ja
ottaa kunnan työntekijät
ja sidosryhmät mukaan ilmastotyöhön.
Kuinka sitten saamme aikaan vaikuttavaa ilmastotyötä? Oleellista on integroida ilmastojohtaminen kunnan normaaliin johtamiseen, perustaa ilmastotyö tietoon sekä ottaa kunnan työntekijät ja sidosryhmät laajasti mukaan ilmastotyöhön.

Ilmastojohtamisen sijaan johtamista

Ilmastojohtamisen integrointi kunnan jo käytössä oleviin johtamisprosesseihin varmistaa tehokkaan ja jatkuvan toiminnan. Erilliset ilmastoryhmät ja ohjelmat voivat olla etenkin alussa hyödyllisiä, jotta työ saadaan käyntiin. Jatkuvuus ilmastotyöhön syntyy kuitenkin varmistamalla, että vähäpäästöiset ratkaisut tulevat osaksi toistuvia toimintatapoja ja toimialojen työn arkea.

Paras ymmärrys näiden toimintatapojen tunnistamiseen löytyy yleensä toimialoilla työskenteleviltä kunnan osaajilta itseltään. Ilmastotyön asiantuntijat tuovat työhön tietoa vähäpäästöisten ratkaisujen parhaista käytännöistä. Lisäksi tarvitaan yhdessä kehittämistä: taitoa valjastaa eri ihmisten tieto, oivallukset ja tärkeinä pitämät asiat ratkaisujen löytämiseen. Koska kunta aiheuttaa vain osan kunnan alueella syntyvistä päästöistä, työhön kannattaa ottaa mukaan myös kuntalaiset ja alueen yritykset.

Fokusta vaikuttaviin toimenpiteisiin

Pienistä puroista syntyy pieniä virtoja, isoista puroista isoja virtoja. Tavoitteellisessa ilmastotyössä panostetaan niihin toimenpiteisiin, jotka tuovat merkittävimmät päästövähennykset, ja mielellään vielä nopeasti ja kustannustehokkaasti. Ilmaston näkökulmasta merkitystä ei ole toimenpiteiden ja tekemisen määrällä, vaan vähennetyillä hiilidioksiditonneilla.

Jotta merkittävimpiin asioihin voidaan keskittyä, tarvitaan tietoa – tietoa kunnan merkittävimmistä päästölähteistä sekä tietoa toimenpiteiden päästövaikutuksista, toteutettavuudesta ja hinnasta. Tiedon perusteella resurssit voidaan ohjata sinne, missä niillä saadaan eniten aikaan.

Kirjoittaja:
Pirjo Jantunen toimii Motiva Services Oy:n liiketoimintapäällikkönä liiketoiminnan kehitys- ja myyntitehtävissä.
puh. +358 44 276 7718
pirjo.jantunen@motiva.fi

------------------------------------

Jos haluat rakentaa kunnallesi vaikuttavan ilmastosuunnitelman, jonka toteuttamiseen osallistuvat kunnan eri toimialojen lisäksi myös kuntalaiset ja alueen yritykset, ota yhteyttä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Sivua päivitetty viimeksi 20.11.2023