Kartoitukset ja katselmukset

Julkisella sektorilla on omistuksessaan rakennuksia, esimerkiksi kouluja, jotka eivät ole kaukolämpöverkon piirissä tai joissa esimerkiksi vanhentunut öljylämmityslaitteisto vaatii uudistamista. Näiden rakennusten lämmöntuotannossa kannattaa selvittää mahdollisuus siirtyä uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

Kunnan ja kaupungin mahdollisuudet uusiutuvan energian tuotannossa ja hyödyntämisessä voi selvittää uusiutuvan energian kuntakatselmuksen avulla. Kuntakatselmusta voi täydentää kiinteistöjen ja kuljetusketjujen energiakatselmuksilla. Näiden energiakatselmuksen toteuttamiseen voi saada työ- ja elinkeinoministeriön energiatukea.

Uusiutuvan energian kuntakatselmusta kevyempi kartoitus on energiatase, jossa selvitetään nykytila energian käytöstä ja tehdään sen perusteella analyysi ja johtopäätökset.

Kunta voi teettää alueellaan myös jonkin yksittäisen energiantuotantomuodon tarkemman selvityksen, jonka avulla tunnistetaan tuotannolle potentiaalisia alueita ja rajoitteita, kuten rakentamattomat alueet, pohjavesialueet, lentomelualueet, moottoriteiden varret, johtokadut sekä muut rajoitteet.

Tarkemmat kartoitukset ja selvitykset kannattaa laatia osana uusiutuvan energian kuntakatselmusta, jolloin niiden toteuttamiseen saa tukea.

Esimerkkejä toteutetuista selvityksistä ja kartoituksista:
  • Tampereen seudun uusiutuvan energian kuntakatselmus
  • Kotkan alueen aurinkoenergiaselvitys
  • Satakunnan aurinkoenergiaselvitys
  • Keski-Suomen geoenergiaselvitys
  • Uudenmaan liiton aurinkoenergiaselvitys


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 24.7.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.