Siirry sisältöön

Maalämpöpumppu (MLP)

Maalämpöpumppu (MLP) kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringonlämpöä. Lämpökaivon syvemmissä osissa lämpöä saadaan oleellisemmalta osalta maapallon ytimestä kallioon johtuvasta fissioenergiasta sekä lämpimistä pohjavesivirtauksista.

Maalämpö sopii hyvin ympärivuotiseksi lämmitysjärjestelmäksi, ja sen suosio pientalojen lämmitysmuotona on kasvanut viimeisten vuosikymmenien aikana. Maalämmön alkuinvestointi on tyypillisesti eri lämpöpumppuvaihtoehdoista suurin, mutta käyttökustannukset ovat edullisimmat. Maalämmön kannattavuus paranee rakennuksen koon sekä vuosittaisen energiankulutuksen kasvaessa. Lämpöpumppujen hyötysuhde on parhaimmillaan lattialämmityskohteissa tai muissa matalalämpöisissä lämmitysjärjestelmissä.

Valtaosa maalämpöratkaisujen lämmönkeräyspiireistä toteutetaan maahan porattavilla lämpökaivoilla. Muita lämmönkeräyspiirin toteutusmalleja ovat vaaka-asennus maaperän pintakerrokseen noin metrin syvyyteen tai asennus vesistöön upottamalla keräyspiiri vesistön pohjaan painojen avulla.

Maalämpöputkiston asentaminen on edellyttänyt kohdekunnan teknisen toimen myöntämää toimenpidelupaa 1.5.2011 lähtien. Toimenpideluvan lisäksi kuluttajan on syytä selvittää paikalliselta sähköverkkoja ylläpitävältä taholta maalämpöpumpun mahdollisista vaikutuksista kiinteistön sulakekokoon tai muuhun sähköverkkoon. Lämmönkeräyspiirin asentaminen vesistöön vaatii vesialueen omistajan luvan.

Lisätietoja maalämpöpumpuista Motivan uusiutuva energia -osiosta:

Maalämpöpumppu


Sivua päivitetty viimeksi 20.12.2022