Siirry sisältöön

Ilma-vesilämpöpumppu (IVLP)

Ilma-vesilämpöpumppu (IVLP) ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. IVLP on hyvä ratkaisu etenkin silloin, kun ei voida tehdä maalämmön vaatimaa vaakaputkistoa tai lämpökaivoa tai kun maalämpöinvestointi olisi investointikustannukseltaan energiantarpeeseen nähden suuri. Ilma-vesilämpöpumppu on investointina yleensä maalämpöä halvempi, mutta toisaalta IVLP antaa vuodessa vähemmän ilmaisenergiaa maalämpöön verrattuna.

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde ja tehontuotto heikkenevät ulkoilman viilentyessä. Vuosihyötysuhde heikkenee mentäessä Etelä-Suomesta kohti Pohjois-Suomen kylmempiä lämpötilavyöhykkeitä. Kaikkein kylmimmillä pakkaskeleillä ilma-vesilämpöpumppu voi myös sammuttaa itsensä automaattisesti. IVLP tarvitseekin rinnalleen toisen, kiinteistön lämmitystä ja käyttöveden yhteenlaskettua huipputehoa vastaavan lämmitysjärjestelmän tukemaan ja tarvittaessa kattamaan koko kiinteistön lämmitystarpeen.

Vanhemmissa taloissa ilma-vesilämpöpumppu voidaan kytkeä hybridikäyttöön esimerkiksi olemassa olevan öljylämmityksen tueksi, jolloin öljykattila lämmittää talon kylmimmillä keleillä ja tukee aina tarvittaessa IVLP:tä. Varalämmitysjärjestelmänä voidaan käyttää myös ilma-vesilämpöpumpun omia sähkövastuksia.

Lämmityskauden aikana on kuitenkin vain vähän sellaisia päiviä, jolloin ilma-vesilämpöpumppu ei riitä. Talossa, jossa on ilma-vesilämpöpumppu, puun käyttö kovien pakkasten aikana on tehokas tapa vähentää ostettavan sähköenergian määrää.

Lisätietoja ilma-vesilämpöpumpuista:
Ilma-vesilämpöpumppu

Lue lisää öljylämmityksestä luopumisesta:

Öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtajalle
 

Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2023