Siirry sisältöön

Taloautomaation perusteet

Automaatiolla voidaan vaikuttaa rakennuksen energiankäyttöön, sisäympäristön viihtyvyyteen ja asukkaiden arkeen.

Älykkäällä lämmityksen ohjauksella voidaan säästää lämmitysenergian kulutuksessa järjestelmän pitäessä rakennuksen sisälämpötilan automaattisesti halutulla tasolla. Ilmanvaihtojärjestelmän automaattisella säädöllä voidaan sisäilman epäpuhtaudet poistaa tehokkaasti ja tarpeen mukaan. Älykkäät lukot ja älykäs valaistuksen ohjaus taas tekevät asukkaiden arjesta helpompaa samalla kun älypistorasiat ja kosteusanturit parantavat asunnon turvallisuutta.

Tyypillisesti talon eri teknisiä järjestelmiä ohjataan erikseen, täysin irrallaan toisistaan. Automaatio auttaa järjestelmien ohjaamisessa, jotta halutut olosuhteet saavutetaan ilman turhaa energiankulutusta tai sisäilma- ja kosteusongelmia. Automaatiolla onkin merkittävä vaikutus rakennusten energiankulutukseen.

Tässä sisällössä kiinteistöautomaatiolla viitataan taloteknisten järjestelmien kokonaisvaltaiseen ohjaukseen. Huoneiston sisäisiä toimintoja ohjaavaa automaatiota kutsutaan kotiautomaatioksi, jonka toiminta voidaan yhdistää osaksi koko kiinteistöä ohjaavaa kiinteistöautomaatiojärjestelmää.

Kiinteistöautomaatiojärjestelmällä voidaan seurata, valvoa ja optimoida rakennuksen toimintaa siten, että halutut sisäolosuhteet ja toiminnallisuudet saavutetaan ilman käyttäjien päivittäistä puuttumista järjestelmän säätöihin. Kun esimerkiksi lämmityksen ja ilmanvaihdon tarpeeton käyttö jää pois, energiaa säästyy. Energiansäästön lisäksi automaatiolla voidaan lisätä viihtyisyyttä, helpottaa asukkaan arkea ja konkreettisesti myös säästää aikaa.


Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2023