Siirry sisältöön

Maakaasu ja biokaasu

Maakaasun ja biokaasun tankkausasemia on tiheimmin eteläisessä ja kaakkoisessa Suomessa maakaasuverkoston tuntumassa, mutta kaasutankkausasemaverkosto on laajenemassa myös muualle Suomeen. Tankkausasemia on muun muassa jo useammalla paikkakunnalla Länsirannikolla ja pohjoisimmat tankkausasemat ovat Oulussa.

Kilo maakaasua vastaa energiasisällöltään 1,56 litraa bensiiniä ja 1,39 litraa dieseliä.

Plussat
  • ei hiukkaspäästöjä
  • toistaiseksi edullinen vaihtoehto nestemäisten polttoaineiden rinnalle
  • biokaasu on kotimaista ja uusiutuvaa eli hiilineutraalia
Miinukset
  • tankkausasemaverkosto ei vielä kattava
  • dieseliin verrattuna ei vähennä hiilidioksidipäästöjä (pakoputken päästä mitattuna)

Kaasu vähentää kaikkia päästöjä bensiiniin verrattuna

Bio- ja maakaasu ovat vähäpäästöisiä polttoaineita, eivätkä ne sisällä rikkiä, pölyä tai raskasmetalleja. Kaasuautosta syntyy hyvin vähän hiukkaspäästöjä. Hiilidioksidipäästöt ovat kaasuautoissa noin neljänneksen pienemmät kuin bensiinikäyttöisissä, mutta dieselautoon nähden eroa ei ole. Biokaasu on lisäksi uusiutuvaa energiaa.

Biokaasua voidaan valmistaa monista raaka-aineista

Biokaasutoiminnan kehittyessä kaasutankkausverkostolla on hyvät kehittymismahdollisuudet. Raaka-aineita biokaasun tuottamiseen on tarjolla runsaasti, eikä biokaasun tuotanto vaikuta ruuan tuotantoon.

Periaatteessa kaikki orgaaninen aines sopii biokaasun raaka-aineeksi. Maataloudessa se tarkoittaa yleensä lantaa sekä rehua, kuten ruohokasveja, siemeniä ja sokerijuurikkaan naatteja. Biojätteet, biodieselin valmistuksen puristejätteet sekä elintarviketeollisuuden jätteet ovat myös erinomaisia raaka-aineita, mikäli niitä on käytettävissä.

Tällä hetkellä Suomessa hyödynnetään lähes kaikki (noin 90 % v. 2021) biokaasu, joka tuotetaan kaatopaikoilla, kunnallisissa jätevedenpuhdistuslaitoksissa, yhteiskäsittelylaitoksilla ja maatilalaitoksilla. Liikennekäyttöä varten biokaasu on puhdistettava.

Kaasun käyttö on turvallista

Tankkausasemien turvallisuudesta huolehditaan säännöllisillä huoltotoimenpiteillä. Niiden rakentamiseen vaaditaan kunnan myöntämä rakennuslupa ja TUKESin myöntämä rakentamislupa sekä kaasuputkiston sijoituslupa.

Tankkausasemille on määritelty suojaetäisyydet sen mukaan, millainen on asemalle tulevan kaasun paine ja mikä on aseman kaasuvaraston koko. Tankkausasemilla on näkyvät hätä-seis -painikkeet ja turvalukitusjärjestelmät.


Sivua päivitetty viimeksi 20.2.2024