Energiatehokas koti -hanke opastaa rakentajaa ja rakennuttajaa
Energiatehokas koti on Motivan koordinoima ja ympäristöministeriön tukema puolueeton viestintähanke, jonka tehtävä on edistää lähes nollaenergiatason pientalorakentamista Suomessa. Hankkeen kohderyhmiä ovat pientalon rakentamista suunnittelevat kuluttajat, kuntien rakennusvalvontaviranomaiset sekä talojen suunnittelijat ja urakoitsijat.Keskeinen osa Energiatehokas koti -hanketta on Motivan ylläpitämä ja kehittämä www.energiatehokaskoti.fi -verkkopalvelu, joka tarjoaa perustietoa pientalojen energiatehokkuuteen vaikuttavista asioista sekä linkkejä lisätiedon lähteisiin.
Energiatehokas koti -seurantakohteet nostavat esiin erittäin energiatehokasta rakentamista ja siitä saatuja kokemuksia. Seurantakohteiden kautta omaa taloaan suunnittelevat voivat perehtyä energiatehokkaan ja kestävän rakentamisen ratkaisuihin sekä saada tietoa rakentajien ja rakennuttajien kokemuksista itse rakentamisesta mutta etenkin siitä, kuinka ratkaisut toimivat käytännössä.
Energiatehokas koti -hankkeen muita toimia ovat muun muassa:
- ammattilaisille suunnatut asiantuntijaseminaarit yhdessä alan toimijoiden kanssa,
- taustamateriaalien toimittaminen rakennusvalvontaviranomaisille ja alan oppilaitoksille,
- rakentajille, toimittajille ja alalla toimiville suunnatut kyselyt, kuten Rakentajakysely, sekä
- rakentajien koulutustilaisuudet.
Energiatehokas koti -hankkeen päärahoittaja on ympäristöministeriö sekä hankkeessa mukana olevat yritykset ja yhteisöt. Motiva toimii hankkeen vetäjänä ja vastaa pääosin hankkeen toteutuksesta.
Energiatehokas koti -kumppanit:
- Aurinkosuojaus ry
- Energiateollisuus ry
- OptiAutomation Oy
- Pientaloteollisuus PTT ry
- PRKK – Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry
- Rakennustuoteteollisuus RTT ry – Eristeteollisuus
- Sähköinfo ry / Löydä sähkömies
- Talopeli – Visual Computing Oy
- Talotekniikkateollisuus ry
- Vuokko Kivitalot Oy
- Ympäristöministeriö
- Öljyalan Palvelukeskus Oy
Energiatehokas koti on käynnistetty jo vuonna 2005, ja toimintaa jatketaan vuosittain yhdessä rahoittajien kanssa sovituin toimin.