Energianhallinta: Raportointi
Toiminnan energiankulutusta kannattaa seurata riittävän tarkasti eri prosessivaiheista ja toiminnan osa-alueista.Pitkäaikainen seuranta ja tunnuslukujen kerääminen sekä raportointi mahdollistavat energiatehokkuustavoitteiden asettamisen ja niiden toteutumisen seuraamisen. Järjestelmällisen seurannan ja datan analysoinnin avulla voi tunnistaa selkeitä kehittämiskohteita prosessissa ja toiminnassa.
Seuraa ominaisenergiankulutusta
Energiankulutus kannattaa muuttaa tunnusluvuiksi kulutustietojen avulla (kWh/m3 -käsitelty jätevesi, kWh/m3 -pumpattu vesi, jne.).Vuosittainen kokonaisenergiankulutus vaihtelee muun muassa vedenkulutuksen ja vuotovesien takia, yksikköä kohti vakioidun kWh-kulutuksen tulisi kuitenkin pysyä samantasoisena.
Muutoksia ominaiskulutuksessa?
Muutokset yksikkökohtaisissa kWh-kulutuksissa voivat johtua esimerkiksi siitä, että:- ilmastuksen hyötysuhde on huonontunut
- ilmastukseen tulevan jäteveden lika-ainepitoisuus on noussut
- pumpun hyötysuhde on huonontunut
- pumpun tarvittava vastapaine on noussut.
CASE HSY: Ohjaus- ja raportointijärjestelmän rakentaminen ja pumppusaneeraus
Neljän kaupungin vesilaitosten yhdistyminen toi tarpeen rakentaa yksi järjestelmä, jolla koko HSY:n vedenjakeluverkostoa voi hallita ja seurata.Espoossa vedenjakelu oli toteutettu kulutusennustelaskentaan perustuvaan virtaamaohjaukseen vesitornillisissa painepiireissä ja painesäätöön vesitornittomissa painepiireissä. Espoon järjestelmä koettiin toimivaksi, jonka vuoksi koko alueelle päätettiin rakentaa vastaava järjestelmä.
Samalla laitosten korkeapainepumppaamoihin tehtiin saneeraus, jossa asennettiin uudet pumput ja taajuusmuuttajakäytöt.