Energiatehokkuuden huomiointi suunnittelussa, saneerauksissa ja hankinnoissa

Julkisilla toimijoilla, kuten vesilaitoksilla tärkeä rooli Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa. Vesilaitos voi vaikuttaa oman toimintansa energiatehokkuuteen muun muassa suunnittelun, hankintojen ja saneerausten yhteydessä. Tilaajana vesilaitos voi ohjata suunnittelua ja hankintoja energiatehokkuuden näkökulmasta.

Hanki energiatehokasta

Kiinnitä laitehankintojen yhteydessä erityistä huomiota laitteiden energiankulutukseen, sillä suuri energiankulutus tarkoittaa suurempia käyttökustannuksia.

Halpa investointi voi olla käyttökustannuksiltaan kallis. Ota vertailuperusteeksi investointikustannusten lisäksi myös laitteen käyttökustannukset oletettavalla toiminta-ajalla.

Saneerattaessa energiatehokkuus kuntoon

Saneeraukset ovat usein hyvä tilaisuus päivittää toimintaa uudella tekniikalla ja nykyaikaistaa käytäntöjä. Saneerauksen yhteydessä on oivallinen hetki laittaa energiatehokkuus, energiaomavaraisuus sekä energiatehokkuuden mittarointi ja raportointi kuntoon.

Saneerattavan kohteen lisäksi, kiinnitä huomiota järjestelmään kokonaisuutena. Usein saneerauksen yhteydessä hankitaan esimerkiksi uusia laitteita, kuten pumppuja, jolloin olisi hyvä pohtia myös muiden pumppujen uusimista, jotta järjestelmäkokonaisuudesta saadaan mahdollisimman energiatehokas.

Energiakatselmus auttaa suunnittelua

Suunnittelun tueksi saneerauksen yhteydessä kannattaa laitoksella suorittaa energiakatselmus. Energiakatselmuksessa selvitetään laitoksen energiankulutuksen nykytilanne ja energiansäästömahdollisuudet. Vanha katselmus kannattaa uusia, jos tilanne on muuttunut merkittävästi aiemmasta.


Case HSY: Energiatehokkuuteen ohjaavat toimintatavat

Energiankulutus on jätevedenpuhdistuksessa merkittävä kustannustekijä, joten oman energiantuotannon ja energiankulutuksen vähentämisen kautta on mahdollista saavuttaa tuntuvia kustannussäästöjä. HSY ottaa energiatehokkuuden huomioon kaikissa toiminnoissaan.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 23.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.