Siirry sisältöön

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tulokset

Vuoden 2024 tulokset

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen toinen kausi (2022–2026) on edennyt tuloksellisesti. Vuonna 2024 mukana oli jo 17 yritystä, jotka toimivat elintarviketeollisuudessa, päivittäistavarakaupassa ja ravintola-alalla. Sitoumuksessa on mukana 95 % päivittäistavarakaupan, 29 % elintarviketeollisuuden ja 24 % ravintola-alan jäsenyrityksistä.

Vuoden 2024 tulokset pähkinänkuoressa:
  • 99 toteutettua materiaalitehokkuutta parantavaa toimenpidettä.
  • 2 750 tonnia vähemmän ruokahävikkiä.
  • Lähes 6 miljoonaa euroa kustannussäästöjä yrityksille.


Toimenpiteillä kustannussäästöjä ja ympäristöhyötyjä

Vuoden 2024 aikana sitoumukseen osallistuneet yritykset toteuttivat 99 toimenpidettä, joiden avulla saavutettiin yhteensä lähes 6 miljoonan euron kustannussäästöt. Samalla CO2-päästöt vähenivät 6,6 miljoonalla kilolla ja jätteen määrä väheni kaiken kaikkiaan 26 700 tonnia. Suurimmat kustannussäästöt saavutettiin tuotantoprosessien materiaalitehokkuuden parantamisella ja tuotannon ohjauksen tehostamisella.

Ruokahävikki vähenee konkreettisilla toimilla

Ruokahävikin vähentäminen oli yksi sitoumuksen tärkeimmistä painopisteistä. Yritykset onnistuivat vähentämään hävikkiä 2 750 tonnia ja pelastamaan 196 600 ruoka-annosta. Keskeisiä toimia olivat muun muassa vaihtoehtoisten hinnoittelumallien käyttö, ruoka-apuun ohjaaminen sekä tilaus- ja toimitusketjun suunnittelu sekä optimointi. Lisäksi ruokahävikkiä oli onnistuttu vähentämään hävikin tarkemman seurannan avulla.

Vastuullisempia elintarvikepakkauksia

Yritykset ovat onnistuneet parantamaan elintarvikepakkausten materiaalitehokkuutta monin tavoin. Kierrätysmateriaalien käyttöä on lisätty, pakkausten muovikalvoja ohennettu ja yhdistelmäpakkauksia korvattu helpommin kierrätettävillä monomateriaaleilla tai kartonkivaihtoehdoilla. Lasipullojen tilalle on otettu nestekartonkipakkauksia. Lisäksi logistiikassa on siirrytty enemmän uudelleenkäytettäviin pakkauksiin sekä vähennetty kuormalavojen käyttöä.

Kiertotalousosaamisen vahvistaminen ja viestintä

Laadulliset toimenpiteet ovat kohdistuneet pääosin yritysten oman henkilöstön perehdyttämiseen vastuullisista käytännöistä sekä kuluttajaviestintään. Ruokahävikin vähentämisestä on viestitty aktiivisesti. Kierrätysohjeita on selkeytetty pakkauksissa ja tuotteiden käyttökelpoisuudesta on muistutettu päiväysmerkintöjen yhteydessä. Lisäksi yritykset ovat viestineet kuluttajille pakkausten kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista omien viestintäkanavien kautta.

Yhteenveto

Raportoitu vuosi 2024 oli toisen sitoumuskauden kolmas vuosi. Vuoden 2024 tulokset osoittavat, että yritykset ovat sitoutuneet materiaalitehokkuuden ja kiertotalouden edistämiseen. Toimenpiteitä on toteutettu kattavasti, mutta tulokset on raportoitu pääosin laadullisilla mittareilla. Tästä syystä toimenpiteiden vaikuttavuus ei tule kokonaisuudessaan esille. Huomioitavaa myös, että kokonaistulokset muodostuvat pääosin muutaman yrityksen raportoimista vaikuttavista toimenpiteistä.

Motiva vastaa sitoumuksen seurannasta ja koostaa vuosittain yhteenvedon yritysten raportoimista toimenpiteistä ja niiden tuloksista. Sitoumukseen liittyneet yritykset raportoivat Motivalle ruokahävikin, elintarvikejätteen sekä energia- ja sekajätteen määrän vähenemän sekä niistä seuranneet kustannussäästöt ja kasvihuonekaasupäästöjen vähenemän.

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tulokset 2024 -yhteenveto (pdf)


Sitoumuskauden 2019–2021 tulokset

Ensimmäisen kauden 2019–2021 aikana sitoumuksessa mukana olleet yritykset (17) vähensivät jätteen määrää 25 miljoonaa kiloa materiaalien käyttöä vähentämällä ja kierrätystä lisäämällä. Lisäksi yritykset vähensivät ruokahävikkiä kolmen vuoden aikana lähes 12 miljoonaa kiloa. Materiaalitehokkuustoimilla yritykset raportoivat säästäneensä myös rahaa yli 17 miljoonaa euroa.


Sivua päivitetty viimeksi 29.10.2025