Siirry sisältöön

Yritysten materiaalitehokkuusteot



Yksi Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumustoiminnan tavoite on tiivistää yritysten välistä tiedonvaihtoa erilaisista keinoista materiaalitehokkuuden parantamisesta ja sivuvirtojen hyödyntämisestä, jotta hyvät käytännöt saadaan leviämään.

Siksi nostamme esiin yritysten esimerkillisiä toimia, joilla on onnistuttu tehostamaan resurssien käyttöä eli materiaalitehokkuuden huippuja. Näistä kannattaa ottaa mallia!

Tutustu yritysten materiaalitehokkuustekoihin

Anora haluaa olla materiaalitehokkuuden edelläkävijä

Pohjoismaiden johtavan viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalon Anora Rajamäen tehtaalla kierrätys on viety pitkälle ja uusiomateriaalin käyttöä PET-pulloissa on lisätty.

Arlan tuotantoprosessi laitettiin suurennuslasin alle

Arlan tuotantoprosessi laitettiin suurennuslasin alle – Materiaalitehokkuus osoittautui tärkeäksi vastuullisuuden mittariksi.

Atria – hyvää ruokaa resurssiviisaasti

Atria tehostaa jo nyt hyvällä tasolla olevaa raaka-aineiden hyödyntämistä ja muun muassa veden- ja energiankäyttöä.

Atria – kätevämpi, toimivampi ja vastuullisempi jauhelihapakkaus

Atria kehittää innovatiivisesti tuotteidensa pakkausratkaisuja materiaalitehokkaammiksi ja ruokahävikkiä vähentäviksi. Atria arvioi pakkausten kehitysprosessissa kaikki arvoketjun ympäristövaikutukset, koska tavoitteena on lanseerata vain aidosti kestäviä ratkaisuja.

Compass Groupin suunta on kohti ruokahävikin puolittamista

Compass Group allekirjoitti Materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisenä Horeca-alan yrityksenä. Sitoumus antaa yritykselle konkreettisia työkaluja vastuullisuustyöhön ja toimii kirittäjänä erityisesti ruokahävikin vähentämisessä.

Fazer – reissumiehelle mittatilauspuku

Fazer Leipomot Suomi vähentää 20 prosenttia käyttämästään muovista vuoteen 2025 mennessä. Pakkausmerkintöjä kehitetään auttamaan kuluttajia kierrätyksessä.

Fredman – älykkäät ratkaisut ruokahävikin minimointiin

Fredman Group Oy on suomalainen perheyritys, joka valmistaa keittiötuotteita kotikokeille ja keittiöammattilaisille ruoanvalmistukseen, säilytykseen, kuljetukseen ja puhdistamiseen.

HKScan – pakkausten materiaalitehokkuustoimet

HKScanin tavoitteena on käyttää materiaaleja, raaka-aineita ja energiaa mahdollisimman tehokkaasti. Samalla pyritään vähentämään tuotteiden ympäristövaikutuksia koko niiden elinkaaren ajan.

Jospak – vähemmän muovia ruokapakkauksissa

Jospak on kehittänyt materiaalitehokkaan ratkaisun, jossa käytetään jopa 85 prosenttia vähemmän muoviraaka-ainetta kuin perinteisessä muovirasiassa.

K-Citymaket Easton – kierrätysmuovipaalain maksoi itsensä nopeasti

K-Citymarket Helsinki Eastonissa kaupan logistiikan kierrätyskelpoinen muovi poimitaan pois energiajätteestä.

Kalavapriikki – kalanpalaakaan ei hukata Kalavapriikissa

Kalavapriikki-kalanjalostusyrityksessä kalaraaka-aine käytetään kokonaan kiertotalousajattelun mukaisesti, eikä ruokahävikkiä synny yhtään.

Lidl – nopealla kierrolla hävikintorjuntaa kaupassa ja kodeissa

Lidl-kauppaketjun tavoitteena on kysynnän ja tuotemäärän kohtaaminen niin, ettei myymälässä päivän päätteeksi ole myymättä jääneitä ja vanhenemassa olevia tuotteita.

Pyroll Pakkaukset – tavoitteena kehittää yhä ympäristöystävällisempiä tuotteita

Pyroll Pakkaukset kehittää ja tuottaa pakkauksia, jotka vähentävät tuotteiden vaurioitumista ja pilaantumista ja ehkäisevät siten ruokahävikkiä.

S-ryhmä – materiaalitehokkuutta yhdessä koko toimitusketjun kanssa

S-ryhmä kehittää materiaalitehokkuutta yhdessä koko toimitusketjun kanssa. Avainasemassa ovat entistä tarkemmat menekki- ja tilausennusteet ja tekoälyn hyödyntäminen.

Semma Oy – materiaalitehokkuuden sitoumuksilla pienennetään luontojalanjälkeä ja saavutetaan taloudellisia hyötyjä

Semma tavoittelee hävikin pienentämistä ja edistää resurssiviisaita toimia olemalla mukana materiaalitehokkuuden sitoumuksessa. Yritys on tähän asti hyötynyt sitoumustoiminnasta taloudellisesti ja kokee yhteistyön palvelevan laajemminkin kiertotalouden tavoitteita.

Stora Enso Järvikylä – aaltopahvi suojaa herkät yrtit

Stora Enson pakkaussuunnittelijat kehittivät ympäristöystävällisemmän, uusiutuvasta materiaalista valmistetun pakkauksen Järvikylän salaateille ja yrteille.

Wihuri Metro-tukku lähti materiaalitehokkuuden sitoumuksessa jo toiselle kierrokselle

Wihuri Metro-tukku on saanut materiaalitehokkuuden sitoumuksesta apua esimerkiksi ruokahävikin pienentämiseen ja lajittelun tehostamiseen. ”Kun yritys kertoo tavoitteistaan julkisesti ja raportoi etenemisestään, asioihin tulee uutta vauhtia”, yrityksen laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Petri Laurila kertoo.


Sivua päivitetty viimeksi 26.2.2024