Syöttötariffi eli takuuhintajärjestelmä

Syöttötariffijärjestelmän tarkoitus on taata sähköntuottajalle ennalta sovittu hinta tuotetusta sähköstä. Takuuhintajärjestelmä on yksi valtion ohjauskeinoista, joilla se voi vaikuttaa sähkön tuotantorakenteeseen. Sillä pyritään useimmiten lisäämään uusiutuvien tai kotimaisten energialähteiden käyttöä.

Useissa EU:n jäsenvaltioissa on jo voimassa uusiutuvan energian syöttötariffeja. Niiden suuruus ja rakenne vaihtelevat maittain.

Syöttötariffi Suomessa

Suomessa otettiin käyttöön syöttötariffijärjestelmä vuonna 2011. Sen tuotantotukia varten on vuodelle 2012 varattu lähes 100 miljoonaa euroa. Syöttötariffin tukisumma kasvaa vuosittain niin, että esimerkiksi vuonna 2015 tätä tukea arvioidaan maksettavan lähes 200 miljoonaa euroa.

Syöttötariffijärjestelmään hyväksytyille tuulivoimaloille, biokaasuvoimaloille ja puupolttoainevoimaloille maksetaan tavoitehinnan ja sähkön markkinahinnan erotuksen mukaista tukea. Tavoitehinta tuotannolle on 83,5 €/MWh. Tuulivoimarakentamisen nopean liikkeellelähdön takaamiseksi tavoitehinta tuulivoimasähkölle on kolmena ensimmäisenä vuotena 105,3 €/MWh. Järjestelmään kuuluvissa metsähakevoimaloissa tuotetusta sähköstä maksetaan päästöoikeuden hinnan mukaan muuttuvaa tukea. Voimalaitos voi saada tukea 12 vuoden ajan.

Lähde: työ- ja elinkeinoministeriö


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 8.6.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.