Materiaalikatselmus-
menettelyn taustaa

Motiva on hyödyntänyt materiaalikatselmusmenettelyn kehitystyössä pitkää kokemustaan energiakatselmuksista ja -analyyseistä. Kehitystyö toteutettiin yhdessä pilottiyritysten ja katselmuskonsulttien kanssa hyödyntäen kokemuksia pilottikatselmuksista.

Kehitystyössä oppia on otettu myös Saksasta, jossa on ollut käynnissä tuettu materiaalitehokkuusohjelma (Impulsprogramm Materialeffizienz, Demea) PK-yrityksille vuodesta 2005 lähtien.

Lisäksi kehitystyössä on käytetty apuna erilaisia olemassa olevia materiaalivirtojen analysointi- ja visualisointimenetelmiä soveltuvin osin. Materiaalivirtojen kustannusten laskennassa sovelletaan niin sanottua MFCA-menetelmää (materiaalivirtojen kustannusanalyysi).

Materiaalivirtojen esittämisessä käytetään visuaalista esitystapaa, jossa hyödynnetään Sankey-diagrammeja ja sovelletaan niin sanottua Material Stream Mapping -menettelyä. Näissä menetelmissä tarkoituksena on esittää yrityksen materiaalitase helposti ymmärrettävässä muodossa siten, että massa- tai kustannusvirrat näkyvät selkeästi yhdessä kuvassa.

Materiaalivirtojen analyysi- ja visualisointimenetelmiä:


Ifu Hamburg kehittää materiaalivirtojen hallintaan liittyviä ohjelmistoja (muun muassa Umberto ja e!Sankey) ja osallistuu T&K-työhön.

Ifu Hamburg

Practical Handbook of Material Flow Analysis (2004)

STAN-software for substance flow analysis

Energy and Material Stream Mapping (pdf) (331.2 KB)

Saksan materiaalitehokkuustoiminnan tuloksia:

Das Impuslprogramm Materialeffizienz der Bundesregierung (pps) (6.3 MB)

Esimerkkejä materiaalikatselmusprojekteista – Demea (pdf) (1.6 MB)

Materiaalitehokkuudella saavutettuja tuloksia Saksasta 2010 (pdf) (965.6 KB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.