Materiaalivirtojen kustannusanalyysi, MFCA

Materiaalivirtojen kustannusanalyysi, Material Flow Cost Accounting, MFCA, on ympäristöjohtamisen työkalu, jonka avulla yritykset voivat parantaa kustannustehokkuuttaan ja vähentää ympäristövaikutuksiaan.

MFCA:n avulla lasketaan kustannustiedot prosessivaiheittain sisältäen materiaali-, energia-, työ- ja jätekustannukset. Tämä antaa yrityksen päätöksentekijöille tarkempaa tietoa kuin perinteinen kustannuslaskenta ja auttaa kohdistamaan säästötoimenpiteet sinne, missä on saavutettavissa eniten kokonaishyötyä.

MFCA-menetelmää sovelletaan myös Motivan materiaalikatselmusmenettelyssä.

Standardi (ISO 14051) julkaistiin vuonna 2011 ja sen suomenkielinen käännös valmistui toukokuussa 2012. Standardi sisältää menetelmän yleiset periaatteet. Motiva on osallistunut standardin valmistelutyöhön toimimalla asiantuntijana työryhmässä.

Uusi materiaalivirtojen kustannusanalyysi-standardi valmisteilla

Nyt kehitteillä oleva standardi laajentaa MFCA-tarkastelua yksittäisen yrityksen ulkopuolelle, tuoteketjuun. Uusi valmisteleva standardi antaa suuntaviivat materiaalivirtojen kustannusanalyysitarkastelun laajentamisesta tuoteketjuun. Standardin on määrä valmistua vuonna 2016.

Motivan asiantuntija Paula Eskola on suomalaisena asiantuntijana työryhmässä ISO/TC 207/WG 8 Material flow cost accounting.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 5.3.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.