Siirry sisältöön

Energiatehokkaat tuotannon uunit

Teollisuusuunien energiankulutusta voi vähentää tuntuvasti järkevämmillä käyttötavoilla, uudella tekniikalla ja paremmalla lämmöntalteenotolla.

Kuva suurenee klikkaamalla.
00_2_teollisuusuuni
Polton ja lämmityksen hyötysuhteen parantaminen ja uunin ylijäämälämmön hyödyntäminen ovat keskeisiä tekijöitä uunien energiankäytön tehostamisessa. Myös lämpövuotojen minimointi sekä järkevät täyttö- ja käyttötavat vähentävät uunin energiankulutusta.

Uunin kapasiteetin täysmittainen hyödyntäminen ja tasakokoiset täyttöerät lisäävät energiatehokkuuden lisäksi myös tuotantotehokkuutta. Uunien energiakäytön tehostaminen edellyttää myös tehokkaasti toimivia apujärjestelmiä sekä luotettavaa tietoa tuottavaa mittausjärjestelmää.

Uuneja on laajasti käytössä muun muassa metalli-, konepaja-, valimo-, muovi-, kemian-, metsä-, betoni-, lasi-, tiili-, keramiikka- sekä elintarviketeollisuudessa. Uunit ovat yksi eniten energiaa kuluttavista laiteryhmistä teollisuudessa. Niitä käytetään esimerkiksi sulattamiseen, kypsytykseen, kuivattamiseen ja kovettamiseen.

Näin sen teimme: Sulzer, J.M. Huber, Metso ja Iittala

Lue oheisista Case-korteista, miten Sulzer Pumps Finland Oy, J.M. Huber Finland Oy, Metso Minerals Oy ja Fiskars-konserniin kuuluva Iittalan lasitehdas paransivat tuotannon uunien energiatehokkuutta.
Sulzer Pumps
Case: Sulzer Pumps Finland Oy (pdf) (1.7 MB)
JMHuber
Case: J.M. Huber Finland Oy (pdf) (1.6 MB)
Metso Minerals
Case: Metso Minerals Oy (pdf) (1.1 MB)
Iittalan lasitehdas
Case: Iittalan lasitehdas (pdf) (953.4 KB)

Lataa tietopaketti teollisuusuunin energiankäytön tehostamisesta

Motiva on tuottanut oheisen tietopaketin teollisuusuunien energiankäytön tehostamisesta yhdessä teollisuusyritysten ja laitetoimittajien kanssa.

"Teollisuusuunit & energiatehokkuus" – esitys- ja tausta-aineisto:
Teollisuusuunit & energiatehokkuus - esitysaineisto (pdf) (3 MB)
Teollisuusuunit & energiatehokkuus - tausta-aineisto (pdf) (6.6 MB)

Energiatehokas teollisuusuuni -raporttiopas:
Energiatehokas teollisuusuuni -opas (pdf) (3.2 MB)

Tutustu myös Teollisuusuuni & energiatehokkuus -infograafiin:
Teollisuusuunin energiankäytön tehostaminen

Lataa koko tietopaketti:
Energiatehokas teollisuusuuni -tietopaketti (zip) (14.6 MB)

Esitysaineistot: (Kuvat suurevat klikkaamalla.)
00_1_teollisuusuuni – 100 p
00_2_teollisuusuuni – 100 p
00_3_teollisuusuuni – 100 p
Monia_hyotyja – 100 p
03_Palamisen_hyotysuhde – 100 p
04_Minimoi_lampovuodot – 100 p
05_Hyodynna_ylijaamalampo – 100 p

05_Tayta_ja_kayta_uunia_jarkevasti – 100 p

06_Tehosta_apujarjestelmien_toimintaa – 100 p

07_Kehita_prosessia_mittausten_avulla – 100 p

Tausta-aineisto:
Teollisuusuunit 05 smallTausta-aineisto: Hallitse uunin lämmityksen ja polton hyötysyhdetta (pdf) (1.4 MB) Teollisuusuunit 06 smallTausta-aineisto: Minimoi uunin lämpövuodot (pdf) (1.7 MB)
Teollisuusuunit 07 smallTausta-aineisto: Hyödynnä uunin ylijäämälämpö (pdf) (1.5 MB) Teollisuusuunit 08 smallTausta-aineisto: Täytä ja käytä uunia järkevästi (pdf) (1.9 MB)
Teollisuusuunit 09 smallTausta-aineisto: Tehosta uunin apujärjestelmien toimintaa (pdf) (1.4 MB) Teollisuusuunit 10 smallTausta-aineisto: Kehitä prosessia mittausten avulla (pdf) (1.4 MB)

Yhteistyöhankkeella tietoa teollisuusuunien energiatehokkuudesta

Tämä aineisto on tuotettu osana Motivan vuosina 2013-2015 koordinoimaa yhteistyöhanketta, jossa tarkasteltiin teollisuusuunien energiatehokasta käyttöä ja kunnossapitoa.

Hankkeeseen osallistuivat:
HKScan Oyj, Fiskars Oyj Abp, J.M. Huber Finland Oy, Kuusakoski Oy, Metso Minerals Oyja Sulzer Pumps Finland Oy sekä laitevalmistajista Aga Oy Ab ja Sarlin Oy Ab. Lisäksi hankkeeseen osallistuivat myös Rodbay Oy ja Motiva Services Oy. Hanketta rahoittivat työ- ja elinkeinoministeriö, energiavirasto sekä mukana olleet yritykset.



Sivua päivitetty viimeksi 29.2.2024