Siirry sisältöön
puikula_pieni

Fazer – reissumiehelle mittatilauspuku

Fazer Leipomot Suomi aikoo vähentää 20 prosenttia käyttämästään muovista vuoteen 2025 mennessä. Reissumies-leiville on jo suunniteltu tavoitteen mukaiset uudet pakkaukset. Myös pakkausmerkintöjä kehitetään auttamaan kuluttajia kierrätyksessä.

Reissumiehellä on uusi muotojen mukainen puku, jossa ei ole ylimääräistä tilaa ja joka ei lökötä. Kun Reissumies on pyöreä, niin leivän pussikin on pyöreä. Lisäksi pussissa on käytetty aikaisempaa ohuempaa muovia.

Fazer Leipomoiden viestintäjohtaja Anniina Niemistö ja pakkauskehityspäällikkö Piia Soininen-Tengvall kertovat, että pienellä räätälöinnillä on suuria vaikutuksia:

"Muutosten ansiosta Reissumies-leipiin kuluu vuodessa peräti 25 000 kiloa vähemmän muovia. Määrä vastaa kymmentä miljoonaa Reissumies-pussia. Näin vähemmästä tuotetaan enemmän ympäristöä säästäen", Soininen-Tengvall laskee.

Kaikki pakkaukset käydään läpi

Näinä päivinä kauppoihin ilmestyvät uudet Reissumiehet avaavat tietä muille Fazer Leipomoiden pakkauksille. Yritys aikoo vähentää 20 prosenttia käyttämästään muovista vuoteen 2025 mennessä.

"Käymme vuoden 2020 loppuun mennessä tuotteemme läpi pakkaus pakkaukselta ja katsomme, minkälaisia keinoja muovin vähentämiseen tarjoutuu", Soininen-Tengvall kertoo.

Huomiota kiinnitetään myös niin sanottuun piilomuoviin

"Muovisten leipäpussien lisäksi muovia löytyy myös esimerkiksi kartonkipakkausten pinnoitteista. Seuraamme tarkkaan, mitä uusia materiaaleja ja pinnoitusratkaisuja tulee tarjolle", Niemistö kertoo.

Fazer Leipomot selvittää myös esimerkiksi sitä, että pystyykö se lisäämään monomuovipakkausten – eli vain yhtä muovilaatua sisältävien pakkausten määrää valikoimissaan.

"Monomuovipakkaukset ovat helpommin kierrätettäviä kuin kahta eri muovilajia sisältävät pakkaukset", Soininen-Tengvall mainitsee.

Muovin käyttö optimoidaan

Niemistö kertoo, että muovia vähennetään, sen käyttöä optimoidaan, mutta näköpiirissä ei ole esimerkiksi muovista kokonaan luopuminen. Muovi suojaa elintarvikkeita ylivertaisella tavalla ja estää osaltaan ruokahävikkiä.

"Kannattaa muistaa, että vaikkapa leivän valmistuksessa, kun katsotaan koko ketjua pellolta ruokapöytään, pakkauksen osuus ympäristörasitteesta on hyvin pieni. Käytännössä yhdellä hukkaan menneellä leivänpalasella on suurempi hiilijalanjälki kuin yhdellä leipäpussilla."

Fazer Leipomot pyrkii omalta osaltaan vähentämään hävikkiä tarjoamalla kuluttajille myös suuren valikoiman erilaisia pakkauskokoja.

"Vaikkapa Reissumiehiä on tarjolla neljän, kuuden, kahdeksan, kymmenen ja kahdentoista leivän pakkauksissa. Ideana on, että jokainen voi valita juuri omaan talouteensa sopivan koon, niin, että leipää ei jää kuivumaan."

Tietoa kierrätystä varten

Fazer Leipomot kehittää pakkaustensa lisäksi myös niiden merkintöjä. Ideana on helpottaa kuluttajien arkea ja auttaa heitä pakkausten kierrätyksessä.

"Muoviset leipäpussit ovat selkeä tapaus, ne menevät muovikeräykseen. Mutta kerromme nyt aikaisempaa selvemmin esimerkiksi siitä, että pussinsulkijat ja marjapiirakoiden alumiinikupit kuuluvat metallikeräykseen ja pullapitkojen pohjalevyt kartonkikeräykseen", Soininen-Tengvall kertoo.

"Ensisijainen tavoitteemme on, että kuluttaja palauttaa pakkauksemme kierrätykseen, jossa se voidaan uusiokäyttää materiaalina. Pakkauksen polttaminen ja hyödyntäminen energiana ei ole kierrättämistä", hän lisää.

Niemistö kertoo, että kuluttajilta on tullut merkintäuudistuksesta hyvää palautetta.

"Kuluttajat ovat erittäin kiinnostuneita kierrätyksestä, vastuullisuustietoisuus kasvaa koko ajan. Ympäristöystävällisyys, kierrätys ja materiaalitehokkuus ohjaavat nykypäivänä kuluttajien ostopäätöksiä."

Materiaalitehokkuus näkyy myös leipomoiden arjessa

Materiaalitehokkuus ja hävikin pienentäminen ovat vahvasti läsnä myös leipomoiden arjessa. "Tuotteita tehdään kysyntäennusteiden mukaan ja ennusteet pyritään saamaan mahdollisimman tarkoiksi. Ne tuotteet, jotka eivät päädy kauppoihin, toimitetaan ruoka-apua pyörittäville hyväntekeväisyysjärjestöille."

Linjastolta yli jäävä taikina hyödynnetään bioetanolin tuotantoon.


Sivua päivitetty viimeksi 18.2.2019