
UniCafen toimenpiteet huomioivat niin asiakkaat kuin henkilöstön
UniCafe on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama ravintolaketju. UniCafe palvelee opiskelijoita ja muita asiakkaita kaikilla Helsingin yliopiston kampuksilla. Ravintoloita on yhteensä 16. Lounasravintoloiden lisäksi yritys tarjoaa catering- ja kahvilapalveluita. UniCafe on ollut mukana elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa vuodesta 2023.
UniCafen sitoumuksesta kertoo Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Anne Immonen.
Miksi lähditte mukaan elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen?
Olemme UniCafessa tehneet pitkään töitä yhä kestävämpien toimintatapojen edistämiseksi ravintola-alalla. Julkilausuttu sitoumus on meistä hyvä ja läpinäkyvä tapa asettaa konkreettisia, mitattavia tavoitteita omalle kehitystyölle.
Mitkä ovat sitoumuksenne merkittävimmät tavoitteet ja toimet?
Sitoumuksemme keskittyy materiaalitehokkuuden parantamiseen. Konkreettisia keinoja ovat muun muassa elintarvikejätemäärien seuranta ja vähentäminen, vaihtoehtoisten hinnoittelumallien, kuten oma Leftover-konseptimme, kokeileminen ja kierrätyksen tehostamisen sekä henkilökunnan kouluttaminen ja sitouttaminen. Avainasemassa on asiakkaiden ja oman henkilökuntamme tietoisuuden kasvattaminen sekä kestävämpiin toimintamalleihin sitouttaminen. Henkilökuntamme keskuudesta valitut vastuullisuusagentit jakavat tietoa ja seuraavat vastuullisten käytäntöjen toteutumista omissa vastuuravintoloissaan.
Sitoumuksen myötä kartoitamme uusia konkreettisia toimenpiteitä toteutettaviksi ravintoloissa. Vuoden 2025 tavoitteena on tuoda ravintoloihin keräysastiat kahvinporoille, jotta voimme vähentää kahvinporoista syntyvää ympäristökuormitusta. Kahvinporot ohjataan yhteistyökumppanin toimesta jatkojalostettavaksi.
Millaisia vaikutuksia sitoumuksella on ollut toimintaanne?
UniCafe-ravintoloissa on asetettu ravintolakohaiset asiakasbiojätetavoitteet per lounas. Toimenpiteenä kehitämme suunnitelmaa elintarvikejätteen vähentämiseksi seurantatiedon pohjalta. Vähennämme ravintoloissamme ruokahävikkiä myös myymällä annospakattua lounasruokaa ja kahvilatuotteita ResQ-palvelun kautta sekä myymällä päivän tarjonnasta ylijäänyttä lounasruokaa Leftover-konseptimme kautta lounaslinjastolta ennen sulkemisaikaa. Tavoitteenamme on laajentaa ResQ-palvelun käyttöä ravintoloissamme tulevaisuudessa.
UniCafen sitoumus palkittiin
Vuoden 2024 parhaat vapaaehtoiset kestävyyssitoumukset palkittiin 7.5.2025 Kestävän kehityksen toimikunnan ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan järjestämässä Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -seminaarissa. Ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö palkitsivat viime vuoden elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksena UniCafen.
Perusteluna palkitsemiselle oli, että UniCafen elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus osoittaa sitoutuneisuutta materiaalitehokkuuden ja kiertotalouden edistämiseen. Konkreettiset ja monipuoliset toimenpiteet huomioivat niin asiakkaat kuin henkilöstön, mikä tukee toiminnan jatkuvaa parantamista ja lisää tietoisuutta ravintola-alan kestävistä käytännöistä ruokahävikin vähentämisessä. UniCafella on tärkeä rooli myös opiskelijoiden tietämyksen lisäämisessä, mikä vahvistaa sitoumuksen vaikuttavuutta.
UniCafen sitoumus Sitoumus2050-palvelussaLue lisää palkituista sitoumuksista valtioneuvoston kanslian tiedotteesta 7.5.2025