Huolto ja kunnossapito

Tasokeräimiä tarvitsee huoltaa vain hyvin vähän. Koko järjestelmä on kuitenkin tarkastettava säännöllisesti ja huollettava tarvittaessa, jotta varmistetaan sen toiminta oikein koko käyttöikänsä. Säännöllinen huolto ja tarkastusten kirjaaminen huoltokirjaan ovat yleensä myös takuun edellytys.

Säädöt ja laitteiston muut osat

Aurinkolämpöjärjestelmän säädöt on tarkastettava vuosittain.

Tarkasta ja kirjaa huoltokirjaan seuraavat asiat:
  • Pumpun nopeusasetus on suositellun virtausvälin mukainen.
  • Varoventtiili toimii ohjeen mukaan.
  • Paisunta-astian esipaine tarkistetaan kahden vuoden välein.
  • Järjestelmän ilmaus, yleensä ilmaus on automaattinen.
  • Kaikkien liitäntöjen ja kaapelien kunto.

Puhdistus ja tarkastus

Normaalisti keräimet puhdistuvat lumen ja sadeveden avulla riittävästi. Aurinkokeräimet kannattaa kuitenkin puhdistaa säännöllisesti, jos katto on matala ja lähistöllä on paljon puustoa tai muuta likaavaa tai roskaavaa. Keräimet voi tarvittaessa pestä miedolla pesuaineella ja pehmeällä sienellä.

Erityisesti tyhjiöputkikeräinten taakse voi kertyä paljonkin lehtiä, puiden siemeniä ja siitepölyä, jotka on syytä poistaa säännöllisesti.

Talvella saattaa putkikeräinten ja loivassa kulmassa olevien tasokeräinten päälle kertyä lunta. Jos epäilee sallitun lumikuorman ylitystä, voi lumen poistaa, kunhan välineet eivät riko tai muuten vahingoita keräinten laseja.

Tuulisella paikalla sijaitsevien keräinten kiinnitykset on hyvä tarkastaa vuosittain, ettei niissä ole löystymiä tai korroosiota. Liitäntöjen eristeet ja kattoläpiviennit on myös hyvä tarkistaa mahdollisilta vuodoilta tai lintujen aiheuttamilta vaurioilta.

Jäätymissuojaus

Pakkassuojaus ja keruuliuoksen jäätymispiste on normaaleissa olosuhteissa tarkastettava kahden vuoden välein. Poikkeuksellisissa olosuhteissa, kuten esimerkiksi ylimitoitetun järjestelmän tapauksessa, tarkastus on hyvä tehdä useammin.

Keräinnesteen jäätymispisteen täytyy olla vähintään -25 °C, jotta keräin ei jäädy talvella. Järjestelmän paine vaihtelee jonkin verran lämpötilasta riippuen, joten painemittariakin on hyvä seurata.

Jos paine jatkuvasti laskee, järjestelmässä saattaa olla vuoto. Valmistajien ohjeet vaihtelevat, mutta usein nestemäärän tarkastamista suositellaan viiden vuoden välein. Jos nestettä on lisättävä, veden ja glykolin suhteen pitää olla oikea.

Liiallinen lämpeneminen

Ellei aurinkokeräinjärjestelmää käytetä esimerkiksi pidemmän poissaolon aikana, keräimet on hyvä peittää, jottei lämmönsiirtoneste kiehuisi. Keräimet voi peittää pintaa naarmuttamattomilla materiaaleilla.

Varaaja

Myös varaaja on hyvä huoltaa ja puhdistaa aurinkolämpökeräinten huollon yhteydessä. Varaajan ja liitäntöjen vuodot tarkistetaan silmämääräisesti ja liitännät kiristetään tarvittaessa. Usein tuotetakuun ehtona on, että ammattilaisen on huollettava ja tarkistettava myös varaaja säännöllisesti.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.