Älykkäät sähköverkot

Parhaan hyödyn aurinkosähköjärjestelmistä saa, kun ne kytketään osaksi niin sanottuja älykkäitä sähköverkkoja (Smart Grid) (ks. kuva 1). Älykäs sähköverkko liittää hallitusti yhteen ohjattavia sähkökuormia ja tuotantoa sekä hetkellisiä kuormia ja vaihtelevaa tuotantoa.

Älykäs sähköverkko edellyttää tehokasta, oikein suunniteltua ja toteutettua automaatiota. Mikäli verkkoon kytketyn aurinkosähkön määrä kasvaa merkittävästi eikä kysyntä riitä sen täysimittaiseen hyödyntämiseen, voidaan ylituotantoa varastoida eri muodoissa esimerkiksi lämmitykseen tai jäähdytykseen sen sijaan, että tuotantoa rajoitettaisiin.
Älykäs sähköverkko
Kuva 1. Älykkään sähköverkon periaatekuva. Älykäs sähköverkko toimii joustavasti ja kaksisuuntaisesti, jolloin energia virtaa hajautetun tuotannon myötä molempiin suuntiin. Myös tiedonsiirto asiakkaan ja verkkoyhtiön välillä on kaksisuuntaista.

Hajautetun sähköntuotannon varastointi erilaisiin akustoihin muissa kuin verkosta erillään olevissa kohteissa on harvoin kannattavaa. Akustoja voidaan käyttää säätöelementteinä siirto- tai jakeluverkossa. Kun sähköautojen määrä kasvaa, kiinteistöjen kulutuksesta jäänyttä ylimääräistä energiaa voidaan mahdollisesti varastoida sähköautoihin, joiden akustot voivat toimia hajautettuna sähkövarastona ja tasapainottaa verkon kuormitusta.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.