Aurinkosähkösovellukset muissa kuin rakennuskohteissa

Auringonsäteilyä on hyödynnetty jo pitkään. Satelliiteissa ja avaruusluotaimissa sähköä on tuotettu aurinkopaneeleilla jo 1950-luvulla. Nykyisin kuluttajille suunnattuja aurinkosähkösovelluksia on lukuisia. Esimerkkeinä voidaan mainita aurinkosähköllä toimivat taskulaskimet ja rannekellot, joissa kellotaulun taustaan on asennettu aurinkopaneeli. Pieniä aurinkopaneeleita hyödynnetään myös erilaisissa leluissa ja koriste-esineissä.

Ulkokäytössä aurinkopaneelit ovat suosittuja esimerkiksi puutarhavaloissa ja katulampuissa sekä sadettimissa. Paneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään veden pumppaukseen etenkin kehitysmaissa. Pieniä, kymmenien wattien tehoisia aurinkopaneeleja voidaan myös asentaa liikuteltaviin kohteisiin, kuten polkupyöriin, joissa niiden tuottamaa energiaa voidaan käyttää vaikkapa radion kuunteluun tai matkapuhelimen lataukseen. Myös autojen kattoihin voidaan asentaa aurinkopaneeleja.

Pienen mittakaavan järjestelmiä on saatavilla myös veneisiin ja mökeille, jolloin aurinkoenergialla voidaan tuottaa sähköä sähköverkon ulottumattomissa. Piensähkölaitteiden kannettaviin latureihin ja vara-akkuihin voidaan yhdistää aurinkopaneeleja, ja useita aurinkosähköllä toimivia latureita on jo kuluttajamarkkinoilla.

Joustavista ohutkennoista on kehitteillä erilaisia sovelluksia, kuten ulkoiluvaatteisiin yhdistettyjä aurinkopaneeleja, joiden avulla käyttäjä voi kantaa vaatteissaan esimerkiksi matkapuhelimen latausjärjestelmää.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.