Siirry sisältöön

Toimistolaitteet

Toimistoissa käytetystä energiasta noin kolmannes kuluu tietokoneisiin ja niiden oheislaitteisiin, kolmannes valaistukseen ja viimeisen kolmanneksen kuluttavat muut toimistolaitteet.

Työasemaympäristössä sähkönsäästökeinot ryhmitellään ennakoiviin ja käytönaikaisiin keinoihin. Tärkeää on, että käyttäjät ja IT-ammattilaiset toimivat yhdessä.

Sähkönsäästökeinot tiivistettynä:
  • hanki energiatehokkaita laitteita;
  • käytä virransäästöasetuksia tehokkaasti;
  • sammuta laitteet, kun et käytä niitä; ja
  • seuraa, noudatetaanko edellä mainittuja ohjeita.

Työasemat ja näytöt

Työasemien sähkönkulutusta voi hallita virransäästöjärjestelmien avulla. Järjestelmä voi kattaa koko laiteympäristön tai vain osan siitä, esimerkiksi pelkän näytön. Kun jotakin laitetta ei käytetä tiettynä ajanjaksona, järjestelmä vähentää sähkönkulutusta sammuttamalla ensin näytön ja lopulta kovalevyn.

Kannettavat tietokoneet

Kannettavat tietokoneet on kehitetty toimimaan pienellä sähköteholla, ja ne on varustettu tehokkailla virransäästöjärjestelmillä. Kannettavat tietokoneet kuluttavat keskimäärin vain kymmeneksen pöytätietokoneen kuluttamasta sähköstä.

Näytöt

Tietokonenäytöt ja kannettavien tietokoneiden ja tablettien näytöt ovat nykyään lähes yksinomaan nestekidenäyttöjä eli LCD-näyttöjä; viime vuosina LCD-näytöissä alettu käyttää LEDeihin perustuvaa taustavaloa, joka kuluttaa vähemmän sähköä. Markkinoilla on myös OLED-tekniikkaan perustuvia, vähän kuluttavia näyttöjä.

Yksinkertainen ja vaivaton keino säästää sähköä on sammuttaa näyttö sen omasta virtakytkimestä taukojen ajaksi.

Tulostimet, kopiokoneet ja monitoimilaitteet

Tulostimien, kopiokoneiden ja monitoimilaitteiden kehittyneiden ominaisuuksien ansiosta monissa toimistoissa tehdään yhä useampia ja suurempia tulostus- ja kopiointitöitä itse.

Yleensä koneet ovat päällä koko päivän, vaikka niiden tehollinen käyttöaika olisi vain muutama tunti. Monipuolinen virransäästöautomatiikka säästää sähköä, ja siksi se kannattaa huomioida hankintaa tehdessä. Kaksipuolisen kopioinnin avulla on mahdollista vähentää paperinkulutusta.


Ostajan muistilista:

  • Mitoita laite työpaikkasi tarpeeseen; kopiokone voi toimia myös keskitettynä tulostimena, jolloin huone- tai henkilökohtaisia tulostimia ei tarvita.
  • Valitse laite, jolla voi tulostaa ja/tai kopioida paperin molemmille puolille.
  • Monitoimilaitteet tarjoavat kopioinnin lisäksi myös skannaustoiminnot.


Suositukset kopiokoneen/monitoimilaitteen käyttäjälle:
  • Kun lopetat käytön, kytke virransäästö päälle, jollei se kytkeydy itsestään.
  • Sammuta kone työpäivän päätteeksi ja viikonlopun ajaksi tai säädä laite sammumaan automaattisesti.
  • Pyri tulostamaan ja kopioimaan kaksipuoleisesti ja hyödyntämään laitteen pienennysominaisuuksia, jolloin säästät konetta, väriä, sähköä ja paperia.
  • Keskitä kopiointityöt. Sähkönkulutus kasvaa joka kerta, kun kone lämpenee lepotilasta toimintatilaan.

Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2024