Siirry sisältöön

Energian hankinta

Valtioneuvoston periaatepäätöksessä kannustetaan julkista sektoria hankkimaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettua energiaa. Periaatepäätöksen tavoitteet ovat valtion hankintayksiköille sitovia ja muille julkisille hankkijoille suosituksia.

Fossiilisten energialähteiden korvaaminen uusiutuvalla energialla julkisella sektorilla

Energia- ja ilmastostrategian tavoitteiden mukaan valtionhallinto luopuu toimitilojensa öljylämmityksestä vuoteen 2025 mennessä ja kaikkia julkisia toimijoita kannustetaan samaan.

Suomi on myös sitoutunut luopumaan kivihiilen käytöstä energiantuotannossa vuoteen 2030 mennessä. Osana energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoa hallitus on antanut esityksen kivihiilen energiakäytön kieltävästä lainsäädännöstä. Luonnoksen mukaan hiilen käyttö sähkön- tai lämmöntuotannon polttoaineena olisi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kielletty 1.5.2029 alkaen. Lakimuutoksen tavoitteena on myös välillisesti edistää energiajärjestelmän vähähiilisyyttä ja uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa.

Uusiutuvat energialähteet kunnissa

Kunnissa on edelleen huomattava määrä öljy- tai sähkölämmitteisiä kohteita, joiden lämmöntuotannossa saavutettaisiin huomattavia taloudellisia hyötyjä siirtymällä uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Öljy voidaan usein korvata hakevoimalalla tai maalämmöllä.

Myös oma aurinkosähkön tuotanto on kasvanut huomattavasti viime vuosina julkisen sektorin kiinteistöissä. Kunnan omien budjettivarojen lisäksi aurinkoenergiahankintoja voi toteuttaa muun muassa leasing-rahoituksella tai pitkäaikaisella energian ostosopimuksella. Esimerkiksi Kuntarahoitus tarjoaa edullista rahoitusta kuntien energiainvestointeihin. Aurinkovoimalan rahoituksen, ylläpidon ja huollon voi ulkoistaa järjestelmän toimittajalle. Kätevä tapa hankkia aurinkosähköä on osallistua yhteiskilpailutukseen ja kimppahankintaan.

Alkuperätakuut varmentavat energian tuotantomuodon

Hyvä tapa edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöä on hankkia alkuperämerkittyä energiaa.

Vain alkuperätakuulla varmennettua energiaa saa myydä ja markkinoida uusiutuvana.  Alkuperätakuu on sähköinen asiakirja, joka toimii näyttönä siitä, että tietty energiaosuus tai -määrä on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, ydinvoimalla, tehokkaalla yhteistuotannolla tai hukkalämmöstä tai kylmästä.

Alkuperätakuujärjestelmällä halutaan edistää uusiutuvan energian käyttöä ja varmistaa alkuperän luotettavuus. Alkuperätakuulla varmennettua sähköä on aina myynnissä vain todellisen tuotantomäärän verran.

Alkuperätakuujärjestelmä on eurooppalainen järjestelmä, jota viranomaiset valvovat. Suomessa järjestelmää valvoo Energiavirasto.



Sivua päivitetty viimeksi 12.7.2022