Järjestelmän muut osat
Aurinkolämpöjärjestelmän perusosat ovat keräinten lisäksi pumppuyksikkö, ohjausyksikkö, varaaja, lämmönsiirrin, putkisto sekä varolaitteet. Nämä osat löytyvät jokaisesta aurinkolämpöjärjestelmästä muodossa tai toisessa riippumatta siitä, millainen on päälämmönlähde.Kuva 1. Amiedun opetustiloissa oleva aurinkolämpöjärjestelmä oheislaitteineen. Aurinkokeräimien lisäksi kuvassa näkyy lattialla seisova kuumavesivaraaja ja seinään asennettu paisuntasäiliö ja ohjausyksikkö. Kuva Kimmo Haimi
Kuva 2. Kuvassa aurinkolämpöjärjestelmä on kytketty öljylämmityksen yhteyteen osaksi talon hybridilämmitysjärjestelmää. Kuva Öljyalan Palvelukeskus Oy
Pumppuyksikkö kierrättää lämmönsiirtonestettä keräinten ja varaajan lämmönsiirtimen välillä. Tehdasvalmisteisissa yksiköissä on valmiiksi asennettuna myös tarvittavat varoventtiilit, takaiskuventtiilit, lämpö- ja painemittarit sekä täyttöyhteet. Takaiskuventtiili estää varaajan jäähtymisen yöllä luonnonkierron avulla.
Ohjausyksikkö käynnistää ja pysäyttää keräinpiirin pumpun. Sitä varten se seuraa järjestelmän lämpötiloja ainakin kahden anturin avulla, yksi on keräimissä ja toinen on varaajassa. Se estää myös varaajan ylikuumenemisen pysäyttämällä tarvittaessa kiertopumpun. Lisäksi ohjausyksikössä voi olla erilaisia hälytys- ja laskuritoimintoja.
Kuva 3. Aurinkosähköjärjestelmän ohjausyksikkö. Kuva Öljyalan Palvelukeskus Oy
Keräinten ja varaajan välinen putkisto on yleensä kuparia tai nykyisin usein ruostumatonta terästä, sillä muoviputki ei kestä korkeita lämpötiloja. Putkisto eristetään korkeita lämpötiloja kestävällä materiaalilla. Tavallisten solumuovieristeiden sijaan käytetään lämpöä kestäviä solumuoveja tai mineraalivillaa.
Paisunta-astia on osa keräinpiirin putkistoa. Sen valinnassa täytyy ottaa huomioon riittävän korkea rakennepaine, joka määräytyy järjestelmän varoventtiilin avautumispaineen perusteella.
Kuva 4. Paisunta-astia. Kuva Motiva Oy
Paisunta-astian tulee myös kestää järjestelmän ylikuumenemistilanteessa mahdollisen höyryn lämpötila. Paisunta-astian tilavuus valitaan vastaavasti kuin patteriverkossakin, mutta sen lisäksi on varauduttava koko keräintilavuuden täyttymiseen höyryllä.
Kuva 5. Pientalon lämmönjakoverkon painemittari (0–10 metrin asteikolla eli 0–1bar). Painemittarin alapuolella on varoventtiili, joka päästää vettä mikäli painetaso ylittää 1,5 baria. Aurinkolämpöjärjestelmässä painetasot ovat selvästi näitä painetasoja korkeampia. Kuva Motiva Oy