Järjestelmän muut osat

Aurinkolämpöjärjestelmän perusosat ovat keräinten lisäksi pumppuyksikkö, ohjausyksikkö, varaaja, lämmönsiirrin, putkisto sekä varolaitteet. Nämä osat löytyvät jokaisesta aurinkolämpöjärjestelmästä muodossa tai toisessa riippumatta siitä, millainen on päälämmönlähde.
Aurinkolämpöjärjetelmä Amiedun opetustiloissa
Kuva 1. Amiedun opetustiloissa oleva aurinkolämpöjärjestelmä oheislaitteineen. Aurinkokeräimien lisäksi kuvassa näkyy lattialla seisova kuumavesivaraaja ja seinään asennettu paisuntasäiliö ja ohjauyksikkö. Kuva: Kimmo Haimi.
Öljy-aurinkolaitteisto
Kuva 2. Kuvassa aurinkolämpöjärjestelmä on kytketty öljylämmityksen yhteyteen osaksi talon hybridilämmitysjärjestelmää. Kuva: Öljyalan Palvelukeskus Oy.

Pumppuyksikkö kierrättää lämmönsiirtonestettä keräinten ja varaajan lämmönsiirtimen välillä. Tehdasvalmisteisissa yksiköissä on valmiiksi asennettuna myös tarvittavat varoventtiilit, takaiskuventtiilit, lämpö- ja painemittarit sekä täyttöyhteet. Takaiskuventtiili estää varaajan jäähtymisen yöllä luonnonkierron avulla.

Ohjausyksikkö käynnistää ja pysäyttää keräinpiirin pumpun. Sitä varten se seuraa järjestelmän lämpötiloja ainakin kahden anturin avulla, yksi on keräimissä ja toinen on varaajassa. Se estää myös varaajan ylikuumenemisen pysäyttämällä tarvittaessa kiertopumpun. Lisäksi ohjausyksikössä voi olla erilaisia hälytys- ja laskuritoimintoja.
Aurinkolämpöjärjestelmän ohjausyksikkö
Kuva 3. Aurinkosähköjärjestelmän ohjausyksikkö. Kuva: Öljyalan Palvelukeskus Oy.

Keräinten ja varaajan välinen putkisto on yleensä kuparia tai nykyisin usein ruostumatonta terästä, sillä muoviputki ei kestä korkeita lämpötiloja. Putkisto eristetään korkeita lämpötiloja kestävällä materiaalilla. Tavallisten solumuovieristeiden sijaan käytetään lämpöä kestäviä solumuoveja tai mineraalivillaa.

Paisunta-astia on osa keräinpiirin putkistoa. Sen valinnassa täytyy ottaa huomioon riittävän korkea rakennepaine, joka määräytyy järjestelmän varoventtiilin avautumispaineen perusteella.
Paisunta-astia
Kuva 4. Paisunta-astia. Kuva Motiva Oy.

Paisunta-astian tulee myös kestää järjestelmän ylikuumenemistilanteessa mahdollisen höyryn lämpötila. Paisunta-astian tilavuus valitaan vastaavasti kuin patteriverkossakin, mutta sen lisäksi on varauduttava koko keräintilavuuden täyttymiseen höyryllä.
Varoventtiili 1,5 bar ja painemittari
Kuva 5. Pientalon lämmönjakoverkon painemittari (0-10 metrin asteikolla eli 0-1bar). Painemittarin alapuolella on varoventtiili, joka päästää vettä mikäli painetaso ylittää 1,5 baria. Aurinkolämpöjärjestelmässä painetasot ovat selvästi näitä painetasoja korkeampia. Kuva: Motiva Oy.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.