Auringosta sähköä

Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergian hyödyntämiseen. Auringonsäteily koostuu fotoneista eli hiukkasista, jotka kuljettavat auringon säteilyenergiaa. Osuessaan aurinkokennoihin fotonit luovuttavat energiansa kennojen materiaalin elektroneille. Nämä fotoneilta energiaa saaneet elektronit muodostavat sähkövirran aurinkokennojen virtajohtimiin.

Aurinkopaneelit muodostuvat sarjaan ja/tai rinnan kytketyistä aurinkokennoista, jotka koteloidaan paneelikehyksen avulla siten, että kennon eteen sijoitetaan auringonsäteilyä läpäisevä suojalasi. Aurinkopaneeleita on saatavilla monenkokoisina ja moniin käyttötarkoituksiin.

Erilaisilla aurinkokennojen kytkennöillä saadaan muodostettua halutun suuruinen jännite ja virta. Aurinkopaneelin jännite on sarjaan kytkettyjen aurinkokennojen jännitteiden summa. Rinnan kytkennässä muodostuva kokonaisvirta on rinnan kytkettyjen kennojen yhteenlaskettu virta.

Aurinkopaneeli tuottaa tasasähköä, joka eroaa yleisessä sähköverkossa virtaavasta vaihtosähköstä.

Paneelin tuottamaa tasasähköä voidaan käytännössä hyödyntää käyttökohteessa seuraavilla tavoilla:
  1. Tasasähköä voidaan hyödyntää tasasähköä käyttävissä sähkölaitteissa, kuten kodinkoneissa (yleistä kohteissa, joita ei ole liitetty sähköverkkoon).

  2. Tasasähkö voidaan muuttaa vaihtosuuntaajan eli invertterin avulla vaihtosähköksi ja hyödyntää vaihtosähköä käyttävissä laitteissa, kuten kodinkoneissa tai lämminvesivaraajassa (yleistä sähköverkkoon liitetyissä kohteissa).

  3. Mikäli tasasähköä ei voida käyttää hetkellisesti sähkölaitteissa, se voidaan varastoida akkuihin, joista sitä puretaan käyttöön tasasähkönä tai vaihtosähkönä. (Sähköverkkoon liitetyissä kohteissa akustoon kuuluu invertteri, joka muuttaa varastoidun tasasähkön purettaessa vaihtosähköksi).
Sähköä voidaan syöttää myös verkkoon, mutta tuotettu sähkö kannattaa kuitenkin pyrkiä hyödyntämään itse. Verkkoon voidaan syöttää vain vaihtosähköä, jolloin järjestelmään kuuluu myös invertteri.

Lue lisää sähkön myynnistä verkkoon:  Ylijäämäsähkön myynti

Vaihtosuuntaaja eli invertteri on laite, joka muuttaa tasavirran vaihtovirraksi ja optimoi paneelien napajännitettä siten, että paneeleista saadaan mahdollisimman korkea teho. Invertteri on hankittava osaksi aurinkosähköjärjestelmää aina, kun järjestelmä asennetaan kohteeseen, joka on liitetty valtakunnalliseen sähköverkkoon.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 23.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.