Ylijäämäsähkön myynti

Aurinkopaneelien tuottamaa ylijäämäsähköä voi myydä, jos aurinkosähköjärjestelmä on liitetty sähköverkkoon ja aurinkosähkön tuottaja on sopinut sähkön myyjän kanssa ylijäämäsähkön myymisestä. Sähkön syöttäminen verkkoon on kielletty, ellei sähkölle ole ostajaa. Verkkoon syötetty sähkö mitataan tunneittain verkkoyhtiön sähkömittareilla. Mittaus ei aiheuta lisäkustannuksia tuottajalle.

Aurinkosähkön tuottajan kannattaa olla yhteydessä aurinkosähköä ostaviin sähköyhtiöihin ja selvittää sähkön oston ehdot sekä hinta. Oman tuotannon ostajia voi etsiä esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämästä Sähkön hintavertailu -palvelusta.

Energiateollisuus julkaisee monipuolisia ohjeita ja suosituksia muun muassa pientuotannon myynnistä (sähköyhtiöiden kannalta ostosta) ja siihen liittyvistä sopimuksista: Sähkön pientuotanto (Energiateollisuus ry)

Paikallinen jakeluverkkoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta ja -mittaroinnista sekä pientuotantolaitteiston verkkoon liittämisestä. Jakeluverkkoyhtiötä ei voi vaihtaa eikä kilpailuttaa.

Sähkön vähittäismyyjä myy sähköenergiaa kotitalouksille ja muille sähkön käyttäjille sekä toimii pientuottajan tuottaman sähkön ostajana (kaikki vähittäismyyjät eivät kuitenkaan osta sähköä). Sähkön myyjiä voi kilpailuttaa ja vaihtaa.

Sähkönmyyjät hinnoittelevat ostosähkön yleensä markkinahinnan perusteella. Hyvin yleisesti hinnoittelussa käytetään sähköpörssissä noteerattavaa tunneittain muuttuvaa Spot-hintaa. Silloin tuottaja saa tuottamastaan sähköstä suunnilleen saman hinnan, minkä joutuisi itsekin maksamaan ostamastaan sähköenergiasta. Pientuottajan kannattaa kuitenkin muistaa, että hänen verkkoon syöttämästään sähköenergiasta saatavat myyntitulot eivät sisällä sähkönsiirron ja verojen osuutta. Ne voivat tilanteesta riippuen muodostaa jopa kaksi kolmasosaa kokonaishinnasta, jonka pientuottaja maksaa käyttämästään verkkosähköstä. Asia on havainnollistettu kuvassa 1.

Sähkön osto- ja myyntihinnan rakenne ja mittakaava
Kuva 1. Sähkön osto- ja myyntihinnan rakenne ja mittakaava hyödyistä, joita syntyy vältettäessä sähkön osto verkosta ja myytäessä itse tuotettua sähköä verkkoon. Myyntiin liittyvät kulut sisältävät veroja sekä mahdollisen myyntimarginaalin, joka riippuu sähkönmyyjästä. Lisäksi jakeluverkkoyhtiö voi periä pientuottajan verkkoon syöttämästä sähköstä verkkopalvelumaksua korkeintaan 0,07 c/kWh.

Spot-hinta on yleisesti ottaen korkeimmillaan päiväaikaan – etenkin aamuisin ja alkuillasta, joten tuottajan kannattaa periaatteessa korvata päiväajan kulutusta omalla tuotannollaan mahdollisimman paljon ja vastaavasti hyödyntää muuna aikana halvempaa Spot-ostosähköä. Kuvassa 2 on esimerkit Suomen alueellisen Spot-hinnan vaihtelusta erään kesäisen vuorokauden sekä vuoden 2013 aikana. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sähkön hinnanmuodostukseen vaikuttaa moni tekijä ja etenkin vuorokausikohtainen hinta voi vaihdella huomattavasti.
Esimerkki sähkön pörssihinnan vaihtelusta Suomessa vuorokauden ja vuoden aikana
Kuva 2. Esimerkki sähkön pörssihinnan vaihtelusta Suomessa vuorokauden ja vuoden aikana.
Ostaessaan sähköä asiakas joutuu maksamaan myös sähkönsiirrosta. Lisäksi on maksettava veroja, joiden osuus voi olla jopa kolmannes sähkölaskusta. Asiakkaan kannattaa aina ensisijaisesti korvata ostosähköä omalla tuotannollaan. Taloudellinen hyöty, joka syntyy vältettäessä sähkön osto verkosta ja myytäessä itse tuotettua sähköä verkkoon on esitetty kuvassa 1.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.