Untitled-2

Ennen lämpöpumppujärjestelmän hankintaa

Ennen lämpöpumpun hankintapäätöstä on syytä selvittää seuraavat asiat, joilla varmistat lämpöpumppujärjestelmän onnistuneen hankinnan.

Toimenpideluvat

Selvitä kunnan rakennusvalvonnasta tarvitsetko toimenpideluvan. Laitteiston verkkoon liittämiseen saatetaan tarvita lupa sähköverkkoyhtiöltä. Urakoitsija avustaa lupa-asioissa tai hoitaa kokonaan tarvittavat lupa-asiat.

Kulutustaso ennen lämpöpumpun hankintaa

Suuri energiankulutustaso lämmityksessä parantaa investoinnin kannattavuutta mittakaavaedun kautta. Suuren kulutustason kohteita ovat yleensä muun muassa liikuntahallit, kerrostalot, rivitalot, toimistorakennukset, liikerakennukset, terveyskeskukset, sairaalat ja suurin osa kouluista.

Kuka tekee?

Ammattitaitoinen suunnittelija tai hankintakonsultti osaa valita kohteeseen sopivimmat vaihtoehdot ja sovellutukset ja avustaa tilaajaa myös kunkin järjestelmän tarvitsemien lupien kanssa. Valitse asiantunteva ja vakaa urakoitsija, joka toimittaa järjestelmän asennettuna mieluiten avaimet käteen -toimituksena. Yhteystietoja löytyy Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen verkkosivuilta.

Aikataulu

Varaa riittävästi aikaa kilpailutukseen ja ennakoi jonotusajat laitteissa ja asennuksissa. Järjestelmän hyvä suunnittelu, asentaminen ja käyttöönotto sujuu yleensä viikoissa, mutta aikaa saattaa kulua jopa useita kuukausia tarjouspyynnöistä järjestelmän käyttöönottoon.

Soveltuuko lämpöpumppu kiinteistöömme?

Lähes jokaiseen kiinteistöön sopii joku lämpöpumppu. Joissakin kiinteistöissä käytetään 2-3 lämpöpumpputyyppiä eri tarkoituksiin (esimerkiksi jäähdytykseen, poistoilman lämmöntalteenottoon ja tilojen lämmitykseen).

Kannattavuuteen vaikuttavat monet tekijät, mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kannattavuutta parantavat erityisesti muun muassa nykyisen lämmitysmuodon korkea energianhinta ja suuri kiinteistökoko / kiinteistön energiankulutusmäärä. Rakennuksen lämmönjakotapa, lämmönjaon lämpötilataso sekä käytössä oleva ilmanvaihtoratkaisu vaikuttavat myös siihen millainen lämpöpumppuratkaisu soveltuu kohteeseen parhaiten.Aineistoa Motivan verkkopalvelun Lämpöpumput-sivuja varten on koottu yhteistyössä Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n, Scanoffice Oy:n, Rototec Oy:n, Nivos Energia Oy:n, Nibe Oy:n ja Onninen Oy:n kanssa.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 26.7.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.