Ulkouima-altaiden lämmitys

Ulkouima-allas soveltuu erittäin hyvin aurinkolämityskohteeksi. Sen lämpötilatasot ovat matalia ja sitä käytetään eniten juuri silloin, kun aurinko paistaa. Matalan lämpötilatason takia uima-altaiden lämmittämiseen kannattaa yleensä käyttää kattamattomia keräimiä. Altaissa käytettävät puhdistusaineet puolestaan edellyttävät materiaaliksi muovia.
Ulkouima-allas
Kuva. Auringonlämpöä voidaan hyödyntää muun muassa ulkouima-altaan lämmityksessä. Kuva: Sami Seuna.

Lämmöntarpeeseen vaikuttavat altaan pohjan väri, tontin tuulisuus, altaan sijainti suhteessa muihin rakennuksiin, altaan materiaali ja eristys sekä mahdollinen yöpeite. Merkittävin ja jäähdyttävin tekijä on veden haihtuminen altaan pinnalta.

Mitoittamisen nyrkkisääntö kattamattomalle keräimelle, eli keräintä tarvitaan:

  • neliömetreinä puolet altaan pinta-alasta, tai
  • kuutiometreinä kolmasosa altaan tilavuudesta.
Suurempi yllä olevista luvuista on sopiva keräinala.

Yhteen uima-altaaseen tarvitaan melko paljon noin 20 mm:n mustaa muoviletkua. Kun vielä puhdistimen pumppua käytetään hyväksi, ei kaikkea putkea voi laittaa sarjaan. Painehäviön pienentämiseksi koko keräimen matkalla täytyy letkut kytkeä rinnan. Keräimen läpi pitää kierrättää myös koko puhdistusvirtaama.

Pumpun säätö voidaan toteuttaa joko automatiikalla tai käsin. Keräimeen menevän ja sieltä palaavan putken lämpömittareista näkee, milloin pumppu kannattaa käynnistää ja sulkea. Pumppu laitetaan päälle heti, kun keräimestä tulevan veden lämpötila pysyy yli viisi astetta korkeampana kuin keräimeen menevä vesi. Pumppu kytketään pois päältä, kun keräimestä tuleva vesi on enää kaksi astetta lämpimämpää kuin sinne menevä vesi. Keskipäivällä virtaaman tulisi olla niin suuri, että menevän ja palaavan veden lämpötilaero ei ylitä 10 °C.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.