Varautuminen laajennuksiin

Aurinkosähköjärjestelmien laajentamista rajoittaa tavallisimmin käytettävissä oleva katto- ja/tai seinäpinta-ala, joissakin tapauksissa maapinta-ala. Lisäksi vastaan saattaa tulla sisätilojen niukkuus, jollei laajennukseen ole varauduttu jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Invertteritkin vaativat tilaa, ja jos paneelimäärää kasvatetaan, joudutaan ennen pitkää hankkimaan lisää ja/tai isompia inverttereitä. Joskus invertteri asennetaan myös ulkotiloihin, mutta tällöin täytyy ottaa huomioon laitteen takuuehdot, joissa invertterin toimintalämpötilan alarajaksi määritellään usein -25 °C.

Myös akustot ovat suurikokoisia, joten mahdollisille akustoinvestoinneille kannattaa tehdä tilavaraus jo aikaisessa vaiheessa. Pientalon aurinkosähköjärjestelmää tukeva akusto voi olla tavallisen jääkaappipakastimen kokoinen.

Muita sähkötöitä suunniteltaessa kannattaa keskustella sähkösuunnittelijan kanssa, jos suunnitelmissa on aurinkosähköjärjestelmän laajentaminen lähitulevaisuudessa. Näin sähkösuunnittelija pystyy ottamaan laajennusaikeet huomioon ryhmäkeskusta, putkituksia, läpivientejä ja muita vastaavia suunnitellessaan.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.