Verkkoon kytketty vai verkkoon kytkemätön järjestelmä

Yleiseen sähköverkkoon kytketyllä aurinkosähköjärjestelmällä on aina verkko taustatukena, joten sähköttömiä hetkiä tulee enintään yhtä paljon kuin verkon sähkökatkoksia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että verkkoon kytketyissä järjestelmissä myöskään aurinkopaneelit eivät tuota sähköä verkon sähkökatkon aikana.

Verkkoon kytkemättömällä järjestelmällä ei ole verkkoa tukena, joten sähkön riittävyys riippuu aurinkopaneelien ja säteilyn määrästä, sähkön tarpeen vaihteluista ja siitä, sisältyykö järjestelmään aggregaatti tai muu lisäsähkön tuotantolaite ja/tai akusto.

Kohde, jossa on jo verkkoliittymä

Jos kohteessa on jo verkkoliittymä, aurinkosähköjärjestelmä on luontevinta kytkeä verkkoon. Silloin aurinkosähköä voidaan käyttää samoissa laitteissa kuin verkkosähköäkin. Pienet (karkeasti alle 3 kWp:n) aurinkosähköjärjestelmät kytketään yleensä yhteen vaiheeseen (kolmesta mahdollisesta) 1-vaiheisella invertterillä. Tällöin aurinkosähkö ohjautuu juuri siihen vaiheeseen kytketyille laitteille, eivätkä kahteen muuhun vaiheeseen kytketyt sähkölaitteet pysty hyödyntämään aurinkosähköä. 1-vaiheisessa kytkennässä on mahdollista, että aurinkosähköön kytketty vaihe syöttää sähköä verkkoon samaan aikaan kun kaksi muuta vaihetta ottavat sähköä verkosta.

Vaiheiden netotuksessa on mittarikohtaisia eroja. Mittauksesta kannattaa kysyä lisätietoja paikalliselta verkkoyhtiöltä ennen aurinkosähköjärjestelmän hankintaa. Yhteen vaiheeseen kytketyt aurinkopaneelit kannattaa joka tapauksessa kytkeä sellaiseen vaiheeseen, jossa on mahdollisimman tasainen sähkön kulutus tai eniten kulutusta päiväsaikaan. Suuret aurinkosähköjärjestelmät kytketään 3-vaiheisen invertterin välityksellä kaikkiin kolmeen vaiheeseen, jolloin aurinkosähkö palvelee kohteen kaikkia sähkölaitteita.

Omakotitaloissa voidaan käyttää sekä 1-vaiheista että 3-vaiheista kytkentää. Siksi paneelien ja inverttereiden tehoja ja kustannuksia kannattaa pohtia ennen laitehankintoja myös tältä kannalta.

Kohde, jossa ei ole vielä verkkoliittymää

Jos kohteessa ei vielä ole verkkoliittymää, kannattaa tehdä tai teettää vertailevat kannattavuuslaskelmat verkkoon liittymisestä ja liittymättä jättämisestä. Kaukana sähköverkosta verkkoliittymä voi tulla kalliiksi sähkön tarpeeseen nähden. Jättäytyminen ilman liittymää puolestaan vaatii huolellisen arvion sähkön käyttötarpeista sekä verkkoon kytkemättömän energiajärjestelmän kokoonpanosta ja kustannuksista.

Pienet verkkoon kytkemättömät järjestelmät, esimerkiksi mökkipaketit, ovat usein tasajännitteisiä. Niissä paneelit, akusto ja sähkölaitteet toimivat kaikki tasasähköllä eikä inverttereitä tarvita. Vaikka invertteri-investoinnit vältetään, täytyy muistaa, että kaikkien sähköä käyttävien laitteiden on toimittava tasavirralla eli tavanomaiset verkkovirtalaitteet eivät sovellu käyttöön. Suuremmat verkkoon kytkemättömät järjestelmät, esimerkiksi asutun saaren sähköjärjestelmä, rakennetaan vaihtojännitteisiksi, jolloin verkkovirralle suunniteltuja sähkölaitteita voidaan käyttää.

Vaihe – mitä se tarkoittaa sähkötekniikassa?

Verkkosähkö koostuu kolmesta niin kutsutusta vaiheesta, jotka syöttävät sähköä aallon muotoisella vaihtojännitteellä siten, että vaiheiden aallonharjat ovat kolmasosasyklin päässä toisistaan. Useimmat kodin sähkölaitteet on kytketty vain yhteen vaiheeseen, eli ne ottavat sähköä yhdestä näistä kolmesta mahdollisesta lähteestä.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.